_
EPPUR SI MUOVE
  • 2011. aug. 22.
  • 3713
  • 110
  • 42
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: Sony DSLR-A100
Fókusztáv: 18mm
Rekesz: f/6.3
Zársebesség: 1527.000 s
ISO: 200
Készült: 2011. aug. 21. 21:45
Kevesebb
Több

DosaAndras   2011. augusztus 22.

Ez egy kép? 25 perc? Jól bírta az A100 érzékelője :)

hombre   2011. augusztus 22.

Igen. Egy kép. Csináltam már hoszabb záridővel is...
Jól birja az érzékelő, inkább az akkum a problémás mert ugye mégegyszer annyi idő kell a kép feldolgozására a gépnek a szemcsecézet redukálására vagyis zajcsökkentésre....:) Ez meg lemeríti jócskán az aksit.

hetye   2011. augusztus 22.

És akkor menet közben aksicsere?.....Nagyon régóta készülök én is egy ilyen fotóra.Nagyon szuper a kép !!!

zo_zo   2011. augusztus 22.

...viszont ha kikapcsolod a zajszurest gyorsan lementi. utolag meg lehet zajt szurni(elnezest az ekezetmentes szovegert).
... bocs, hogy csak igy belepofaztam.
tetszik a kep! jok a fenyek is.

DosaAndras   2011. augusztus 22.

utólagos zajszűréssel nehéz a 25 percet javítani, főleg a sok kiégés miatt, viszont a sokszor néhány perc + PS-ben összerakást sokan választják.

hombre   2011. augusztus 22.

Az ilyen fotóknak, tapasztalataim szerint legjobb nekimenni teljesen feltöltött akuval, hadd csinálja végig a gép a dolgát :)

siva45   2011. augusztus 23.

Bárhogy is nézzük: és mégis mozog a Föld, s ezt - záridó ide, záridó oda - nagyon szépen bizonyítottad, kedves hombre. Grat...!

tacsifoto   2011. augusztus 25.

Szia hombre! Bár egy ideje már tudjuk és hisszük, de ez mégis fényes bizonyíték.
Miért nem úgy intézted, hogy körülötted forogjanak a csillagok?

hombre   2011. augusztus 25.

Tacsi kösz a sok kedvencelést !

( Akérdésedre csak azt válaszolhatom, hogy diliházi Napoleonnak már lehet, hogy megfelelnék de az Úr helyére nem pályázok ! )

tacsifoto   2011. augusztus 25.

hombre:))))))
Mily bölcs vagy....
Mennyivel kényelmesebb Napóleonnak lenni a mai világban, mint Istennek:)))))

Én pedig Mata Hari vagyok....

Gyenis   2011. augusztus 26.

Akinek problémája van az akku idővel, az megkerülheti úgy, hogy a rendes kép fotózása után, lő egy darkframe képet letakart objektívvel és keresővel, majd utólag a BlackFrame NR nevü programmal elvégzi a kivonást. Az eredmény nálam bevált, talán jobb is mint az eredeti gépben végzett algoritmus, és a kettő között lehet cserélni akkut, effektíve megduplázva a max záridőt.

tacsifoto   2011. augusztus 26.

Gyenis: töredelmesen bevallom, amit írtál, abból egy kukkot sem értettem. Ennyit értek a fotózáshoz:(((((

hombre   2011. augusztus 26.

Ez egy járható út ! Hiszem, hogy jó képeket produkálsz a program segítségével. És még valami: még akkucserére sincs okvetlenül szükség, mégha hosszabb záridőt használsz is mert talán még egy rövid expós totál feketét ki lehet vele lőni :))
Én bevallom ezt a programot (Black Frame NR ) nem ismerem...

Gyenis   2011. augusztus 26.

CCD-nél fontos az azonos hosszúságú záridő, mert ott a termikus zaj sajnos igen erős.
CMOS-nál elég egy alacsony ISO-s pár perces darkframe, azon rajta vannak a hotpixelek, és ez egy fix pattern, lehet újra használni.
A programot én is nemrég találtam, hogy próbálgattam a hosszabb záridőket, mert Canon azért jobb benne mint szegény Sony volt.

Amúgy, azt vettem észre, hogy túl hosszú záridő amúgy se jó, inkább több rövidebb, vagy közepesen rövid. Ennek az oka az, hogy ugyebár a nézőpont fix, a csillagok viszont mozognak, és a háttér pl ugyan annyira fog világos lenni egy ISO100 F4 8min képnél, mint egy ISO800 F4 1min-nél. Viszont a csillagok mivel mozognak, így az ISO800on a háttérhez képest világosabbak lesznek, így az apróbb fényűek is szépen látszanak. Érdemes kitapasztalni milyen érzékenységen a legoptimálisabb (ISO400 ált elég korrekt), valamint minél tisztább égbolt is kell.
Hátránya hogy több képet kell lőni, tehát ha túl rövid, akkor zabálja a zárat.

hombre   2011. augusztus 30.

Köszönöm a jótanácsokat és a szép, elismerő szavakat is :)))

Szilvia68   2011. augusztus 30.

Mennyi szívecske!!!! Hiába, ami jó az jó!!! :) :) :)

geegee   2011. szeptember 06.

Hó, de jó csillagkapu. Azt kérdezném, hogy hogyan talál fókuszt a géped ilyen helyzetben.Próbáltam én is ilyen képet összehozni, kb 60-70 sima fotót készítettem és egy másik programmal adtam össze őket.De mindig kellett egy fényforrás (zseblámpa) hogy fókuszt találjon a gép.Viszont mivel ez elég tökéletlen megoldás, így a képek nagy része életlen lett, és ment a levesbe sajnos.Szóval hogy kell ilyenkor jól belőni a fókuszt?Köszi a választ előre is

geegee   2011. szeptember 06.

Úgy értem a kérdést, hogy nálam szinte teljes sötétség volt...itt meg látom, volt némi fény

hombre   2011. szeptember 06.

Az ilyen fotó elkészítéséhez min. három alapfeltétel kell: Egy stabíl támasz a gépnek-állvány, azonkívül egy hosszúúúúú záridő (akér fél óra...) és manuális fókuszálás amikor is kézzel állítod a fókuszt végtelenre. Nos ezt nem minden gép tudja.
A magas ISO érték nem tesz jót a képnek. Én max 200 esetleg 400-at ajánlok.

geegee   2011. szeptember 06.

Az állvány megvolt.Én mondjuk több kisebb záridejű képből akartam összerakni, gondolom, ha szándékosan sikerült volna az első kép, az megoldást hozott volna.A manuális fókusszal az a bajom, hogy tudja a gépem, de valahogy se a keresőben, se a kijelzőn nem látszik pontosan, hogy mikor is éles a cél...főleg töksötétben.A magas iso ezexerint hiba volt.Köszönöm a tippeket, legközelebb kipróbálom majd

anna schwelung   2011. szeptember 06.

hombre: csak olvasd az itteni hozzászólásokat!...folytasd tovább a munkát!...és ne törődj a blogon történő nagyokosok hablatyolásaival...valahol ki kell élni magukat!!

anna schwelung   2011. szeptember 06.

bocsi!! a pontok előtt hiba volt a szórenddel...de szerintem csak azzal!

DuraAce   2011. október 15.

Klassz. Jó helyre került a sarkcsillag!

Bizsu60   2011. október 28.

Hát nekem nincsenek ilyen problémáim Imre:))))))

hombre   2011. november 03.

Bizsu tudod, hogy szivesen használnám én is a H50-et de még nem vittem el javításra ( elfelejtem vinni amikor Pesten járok...) ezért vagyok kénytelen ezzel a demodé tükörreflekszessel kattogtatni. :)).

AtiGB   2012. április 20.

Szeretettel meghívnám ezt a képedet, és a többi hasonlót is az új gyűjteményembe : http://indafoto.hu/gyujtemenyek/fenyfestes_fenyjatek

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban