inkább csak cipócska, de nagyon finom volt!! :)
REcept:
Fehér kenyér
Hozzávalók egy veknihez
* 50 dkg finomliszt
* 1 csomag porélesztő (vagy 2,5 dkg friss, de porélesztővel még egyszerűbb)
* 3 dl langyos víz
* 1,5 dl tej
* 1 evőkanál só
* 1 evőkanál cukor (én kicsit kevesebbet teszek bele, mert ennyivel elég édeskés; de valamennyi kell az élesztő miatt mindenképpen)
Egy tálban össze kell keverni a hozzávalókat. Nem kell dagasztani, csak annyira kell megkeverni, hogy összeálljon. (Én párszor átpörgettem rajta a robotgép dagasztókarát, de nem hagytam annyit dolgozni, mint egy hagyományos kelt tésztánál.) Ragacsos, sűrű nokedli-tészta lesz a végeredmény. 1,5 órát hagyni kell pihenni, addig szépen megkel.
Egy jénai tálban kell sütni, aminek van teteje is. Betesszük a jénait a hideg sütőbe, és vele együtt melegítjük fel 230°C-ra — ez azért kell, hogy ne tapadjon le a kenyér. A megkelt tésztát lisztezett deszkán meghajtogattam – jobb széle be, bal széle be, aztán a két felső szélét is behajtom. Ha bemelegedett a sütő meg a jénai, akkor nagyon óvatosan kiveszem, leveszem róla a forró fedőt, és hajtott éllel lefelé beleplattyintom a tésztát Fedő vissza, és mehet minden a sütőbe. 30 percig sül fedővel, aztán még 10 percig fedő nélkül.
úgy gondolom, hogy friss élesztővel egy kicsit még finomabb, mint porélesztővel, bár azzal is jó. Ha frisset használok, akkor azt megfuttatom egy kicsit a langyos tejben (a cukorral), a porélesztőt nem kell. Mostanában sokszor délután/este bekeverem, megvárom a másfél órát, aztán beteszem a hűtőbe és reggel sütöm ki frissen. Így is tökéletesen működik és így már reggelire a friss, ropogós héjú kenyérből lehet enni.
Gyártó: |
Olympus u1060
|
Fókusztáv: |
6.6mm
|
Rekesz: |
f/10.0 |
Zársebesség: |
1/30
|
ISO: |
100 |
Készült: |
2012. okt. 30. 19:26
|
Krémusz
Krémusz 2012. október 31.
Ügyes vagy! Jól néz ki :)))
Kár, hogy az illatát nem érzem....
Gyöngylány
Gyöngylány 2012. október 31.
hmmm.. isteni volt.. :) hamar elfogyott..
csuru
csuru 2012. október 31.
Kituno!
Jo haziasszony is vagy♥:)
iiilona
iiilona 2012. november 01.
♥♥♥ :))
McUm
McUm 2012. november 01.
Grat! :-)
rxkodiak
rxkodiak 2012. november 01.
És jól is néz ki.
Gyöngylány
Gyöngylány 2012. november 01.
Köszönöm Nektek.. :)) ♥♥♥♥♥♥
Lenke.. próbálkozom.. hátha sikerül :))
bokamari
bokamari 2012. november 01.
Nyami:))))
Gyöngylány
Gyöngylány 2012. november 03.
:)))
Mária képei
Mária képei 2012. november 07.
:)))
Kati-ka
Kati-ka 2012. november 10.
Nagyon ügyes vagy!
Gyöngylány
Gyöngylány 2012. november 10.
Köszönöm szépen :)
szusi
szusi 2012. november 11.
Csodálatos,nagyon ügyes vagy♥!
mammaróza
mammaróza 2012. november 15.
.. és a javát már megetted?:):)
Gyöngylány
Gyöngylány 2012. november 15.
majdnem :)) kedves MAmmaróza.. :)) még, vagy már 43.... :))
Zsazsa anyo
Zsazsa anyo 2012. november 15.
Nagyon jól néz ki!! Cserépben sütötted?
Gratulálok!
Mária képei
Mária képei 2012. november 15.
gratulálok
boszildi
boszildi 2012. november 15.
Gratulálok... :))
iiilona
iiilona 2012. november 15.
Gratulálok, Kicsi lány!
Gyöngylány
Gyöngylány 2012. november 15.
Köszönöm a megtiszteltetést.. :) és a sok kedvencelést.. :))
nem cserépedényben sült, hanem jénaiban.. lefedve.. aztán nélküle..
megkeresem a receptjét, és beírom alá.. :))
Zsazsa anyo
Zsazsa anyo 2012. november 16.
Gyöngylány: a formája miatt gondoltam. Szoktak abban is sütni:))) Én jénaiban
szoktam, és sütőpapirt használok. Letakarni nem szoktam. Örülnék ha leirnád
a receptet!
Gyöngylány
Gyöngylány 2012. november 16.
Zsazsa.. beírtam a kép alá a receptet.. a szezámmag már az én + ötletem.. tetszés szerint adagolhatod.. :)
A jénaiban nem használtam sütőpapírt..
Zsazsa anyo
Zsazsa anyo 2012. november 16.
Köszi a receptet Gyöngylány!
Gyöngylány
Gyöngylány 2012. november 17.
:)) köszi :)
DittusPhoto
DittusPhoto 2012. december 12.
Nagyon jól néz ki!!!
Gyöngylány
Gyöngylány 2019. február 25.
Kovászos kenyeret nem sütöttem még.. de ha kipróbálom felkerül a gyűjteménybe :)