_
első kenyerem..
  • 2012. okt. 31.
  • 460
  • 31
  • 26
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
inkább csak cipócska, de nagyon finom volt!! :)

REcept:

Fehér kenyér

Hozzávalók egy veknihez

* 50 dkg finomliszt
* 1 csomag porélesztő (vagy 2,5 dkg friss, de porélesztővel még egyszerűbb)
* 3 dl langyos víz
* 1,5 dl tej
* 1 evőkanál só
* 1 evőkanál cukor (én kicsit kevesebbet teszek bele, mert ennyivel elég édeskés; de valamennyi kell az élesztő miatt mindenképpen)

Egy tálban össze kell keverni a hozzávalókat. Nem kell dagasztani, csak annyira kell megkeverni, hogy összeálljon. (Én párszor átpörgettem rajta a robotgép dagasztókarát, de nem hagytam annyit dolgozni, mint egy hagyományos kelt tésztánál.) Ragacsos, sűrű nokedli-tészta lesz a végeredmény. 1,5 órát hagyni kell pihenni, addig szépen megkel.
Egy jénai tálban kell sütni, aminek van teteje is. Betesszük a jénait a hideg sütőbe, és vele együtt melegítjük fel 230°C-ra — ez azért kell, hogy ne tapadjon le a kenyér. A megkelt tésztát lisztezett deszkán meghajtogattam – jobb széle be, bal széle be, aztán a két felső szélét is behajtom. Ha bemelegedett a sütő meg a jénai, akkor nagyon óvatosan kiveszem, leveszem róla a forró fedőt, és hajtott éllel lefelé beleplattyintom a tésztát Fedő vissza, és mehet minden a sütőbe. 30 percig sül fedővel, aztán még 10 percig fedő nélkül.
úgy gondolom, hogy friss élesztővel egy kicsit még finomabb, mint porélesztővel, bár azzal is jó. Ha frisset használok, akkor azt megfuttatom egy kicsit a langyos tejben (a cukorral), a porélesztőt nem kell. Mostanában sokszor délután/este bekeverem, megvárom a másfél órát, aztán beteszem a hűtőbe és reggel sütöm ki frissen. Így is tökéletesen működik és így már reggelire a friss, ropogós héjú kenyérből lehet enni.
Gyártó: Olympus u1060
Fókusztáv: 6.6mm
Rekesz: f/10.0
Zársebesség: 1/30
ISO: 100
Készült: 2012. okt. 30. 19:26
Kevesebb
Több

Krémusz   2012. október 31.

Ügyes vagy! Jól néz ki :)))
Kár, hogy az illatát nem érzem....

csuru   2012. október 31.

Kituno!
Jo haziasszony is vagy♥:)

Gyöngylány   2012. november 01.

Köszönöm Nektek.. :)) ♥♥♥♥♥♥

Lenke.. próbálkozom.. hátha sikerül :))

szusi   2012. november 11.

Csodálatos,nagyon ügyes vagy♥!

Gyöngylány   2012. november 15.

majdnem :)) kedves MAmmaróza.. :)) még, vagy már 43.... :))

Zsazsa anyo   2012. november 15.

Nagyon jól néz ki!! Cserépben sütötted?
Gratulálok!

Gyöngylány   2012. november 15.

Köszönöm a megtiszteltetést.. :) és a sok kedvencelést.. :))

nem cserépedényben sült, hanem jénaiban.. lefedve.. aztán nélküle..

megkeresem a receptjét, és beírom alá.. :))

Zsazsa anyo   2012. november 16.

Gyöngylány: a formája miatt gondoltam. Szoktak abban is sütni:))) Én jénaiban
szoktam, és sütőpapirt használok. Letakarni nem szoktam. Örülnék ha leirnád
a receptet!

Gyöngylány   2012. november 16.

Zsazsa.. beírtam a kép alá a receptet.. a szezámmag már az én + ötletem.. tetszés szerint adagolhatod.. :)

A jénaiban nem használtam sütőpapírt..

Gyöngylány   2019. február 25.

Kovászos kenyeret nem sütöttem még.. de ha kipróbálom felkerül a gyűjteménybe :)

Kedvencnek jelölték
Albumokban