_
I. világháborús temető Aquileia-ban
  • 2019. nov. 01.
  • 305
  • 16
  • 19
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: Canon EOS 400D
Fókusztáv: 18mm
Rekesz: f/7.1
Zársebesség: 1/200
ISO: 400
Készült: 2014. jún. 29. 12:28
Kevesebb
Több

Mádai Gizella   2019. november 02.

Hogy örülnének a családkutatók a feliratoknak, bár vannak adatbázisok, lehet nem teljes, én is szenvedélyes családfakutató lettem, így azonnal ez ugrott be.

Hermi   2019. november 02.

Soha nem voltam még ilyen temetőben, de fotón látva is megrázó!:(

frangipani   2019. november 02.

Gizella, Hermi: ismeretlen I. világháborús katonák sírjai találhatóak ebben a temetőben. Aquileia az Isonzó folyó közelében fekvő ókori római város, az UNESCO Világörökség része, mely méltatlanul ismeretlen a turisták előtt, bár ha ott vagy ez nem hátrány. A temető a csodálatos állapotban megmaradt ókeresztény patriarkális bazilika kertjében található, melyet az olasz állam nagy gonddal és tisztelettel gondoz.

Mádai Gizella   2019. november 02.

Szép rendezett, jó látni. A sorsok mögötte valóban megrázóak, tudom magam is, s most sokszor szembesülök tragédiákkal, keresek, lapozok, sorsok kerülnek elém. Én eddig megtaláltam, akit kerestem, lenne még valaki, aki fontos nekem, de a nevét is nyomoznom kell, ilyen furcsa az élet.

nevetnijo   2019. november 03.

Szép fotókat hoztál, köszi az ismertetőt is!

fülekibácsi   2019. november 05.

Szülővárosomban, Nagyváradon a hősök temetőjét (I.VH magyar katonák sírjai)eltörölték a föld színéről, parkosították, gyerekek fociznak a hősök csontjain. Mind ez a magyargyűlölő polgármester műve.

frangipani   2019. november 05.

Fülekibácsi: szégyen gyalázat amiről írsz. Az olaszok meg ismeretlen katonák sírjait egyik legszebb bazilikájuk kertjében helyezték el, és a mai napig nagy tisztelettel ápolják...

fülekibácsi   2019. november 06.

Nagyvárad központjának mai arculata 1885 és 1915 között lett kialakítva. Nagy részben váradi, magyar érzelmű, gazdag zsidóknak köszönhetően. Ezt szeretné a mai hatalom eltüntetni.

frangipani   2019. november 06.

Erre ismét csak azt tudom mondani, hogy szégyen és gyalázat.

Mádai Gizella   2019. november 09.

Bizony szégyen, s nem akarok én továbbgondolni nagyon semmit, de mégis eszembe jut, a legtöbb helyen valamelyik egyház vette kézbe a tisztességet, ha más erő elnyomta.

frangipani   2019. november 09.

Gizella: ez az ókeresztény templom ma már műemlék, az UNESCO Világörökség része, templomként nem funkcionál, és nem az egyház, hanem az olasz állam kezelésében van, tehát a kertjében levő temetőt is az állam gondozza. Ez nem Magyarország...

fülekibácsi   2019. november 10.

M.G. "A más erő" sokkal erősebb mint az egyház. A román kormány az ortodox egyházat támogatja, a római katolikus csak megtűrt.

frangipani   2019. november 10.

És olyan is van amikor az egyház behódol a "más erőknek"...

fülekibácsi   2019. november 10.

Van ilyen is, de ez az eset sokkal bonyolultabb, ismerni kellene a román politikát.

frangipani   2019. november 10.

Fülekibácsi: értelek. Vannak ismerőseim, akik az általad leírt helyzet elől mindenüket hátrahagyva szó szerint elmenekültek...

Mádai Gizella   2019. november 11.

Frangipani igen értem, én általában írtam, nem két országra, nem egyre. Az egyházak temettek valaha és voltak temetőik, amik maradtak egyháznál vagy nem maradtak. Tévedthetek, de így gondoltam. Itt I. vh-ús sírok találhatók, akkor még nem volt UNESCO, a listájukra 1998-ban került a terület. Semmi bántót nem akartam írni, a múlat becsülni kell, őrizni, s ha itthon mást látunk annak is oka van, nem 50-70 éves okok, de ez magánvéleményem. Még az sem lehetetlen, hogy itt nyugszik, akit én keresek..

frangipani   2019. november 11.

Gizella: fel sem merült bennem, hogy bántót akartál volna írni, hisz semmi bántó nincs a hozzászólásodban, sőt... Én csak kifejezetten erre a képre vonatkozó tényeket írtam le.
Tiszta szívből kívánom, hogy találd meg akit ketesel.

Mádai Gizella   2019. november 13.

Minden rendben! A megtalálás nem lesz könnyű, de keresek, vannak hozzáférhető névlisták is, de bogarászni nehéz. Igazából így találtam meg a nagyapámról pontosan hol hunyt el, eddig csak a temetőt tudtam. (Itt pedig az ő testvére nyughat.)

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban