_
Kamalduli rendház
  • 2019. okt. 15.
  • 248
  • 14
  • 12
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Tata óvárosában áll ez a romjaiban is gyönyörű, valaha szebb napokat látott műemlék épület, a Kamalduli rendház. A kamalduli szerzetesrend tagjai kapták 1747-ben Esterházy Józseftől tatai tartózkodásukra. Utcai homlokzatán hét rokokó kovácsoltvas díszítésű ablakkal, egyszerű gyalogbejárati és kosáríves kocsibejáró kapuval, kerékvetővel. A műemlék épület Tata óvárosában, barokk házak környezetében áll, helyén modern társasházakból álló lakópark építését tervezik... Vele pontosan szemben, az utca túloldalán, a barokk környezetben, két valaha volt családiház telkén, az utca lakóinak tiltakozása ellenére, már épül egy 66 lakásos modern társasházakból álló lakópark.
Gyártó: Canon EOS 400D
Fókusztáv: 22mm
Rekesz: f/7.1
Zársebesség: 1/125
ISO: 100
Készült: 2019. jún. 19. 17:46
Kevesebb
Több

Hermi   2019. október 16.

Remek... barokk környezetben lakópark...:-(

frangipani   2019. október 16.

Na majd lefotózom nektek a vele pont szemben levő félkészet. Randa egy kép lesz, de megmutatom. Ebben az utcában lakom, és mikor pár éve tetőt cseréltünk, nem engedték, hogy az utcafrontra BRAMAC betoncserép kerüljön, merthogy műemlékvédelmi utca. Csak oda tehettük, ahol nem látszik kintről. Most meg hirtelen két lebontott családiház helyén már épül a 66 lakásos ultramodern lakópark. Ennek van egy olyan hozadéka is, hogy ez egy régi, nem ekkora forgalomhoz készült, szűk utca, és képzeld, ha két telken 66 lakás lesz, lakásonként minimum 2 kocsival számolva, élhetetlen lesz a környék. Már most, hogy építik, nincs hol megállni. A barátnőm, aki elég nagy aktivista, a rendházhoz igen közel lakik, és rengeteg levelet írt már az illetékeseknek. Semmi eredménnyel. Már ott tartunk, hogy a saját udvarunkból gond kiállni, mert a helyhiány miatt mindig áll valaki a kapuban. Hiába van kitéve a "kapubejáró, ne állj ide" tábla. Na ezért (is) költöztünk ki a szántóföld mellé...

Hermi   2019. október 16.

Szerinted az olaszok is ezt tennék...?
A politika, így a várospolitika is forgandó, mint a szélkakas... Ha a haver építkezni akar, akkor nem számít a műemlék sem:(

frangipani   2019. október 16.

A számból vetted ki a szót. Egyrészt én is rögtön az olaszokra gondoltam, ahol még a metró építés is leáll ha valami ókori leletre bukkannak (pedig az ott sokkal gyakoribb), másrészt arra, hogy nem mindegy, hogy ki akar építkezni, vagy hogy az mennyi pénzt hoz.
Ebben a városban vasárnap sem változott a politika...

Hermi   2019. október 16.

Ez így történt nálunk is...

frangipani   2019. október 16.

Tudom.
Viszont az állandó lakhelyemen, Siófokon, nagy fölénnyel maradt a nemnarancs. :-)

nevetnijo   2019. október 16.

Kár ezért a műemlékért. Ha valamit a fejükbe vesznek a "nagyok", jottányit sem engednek, hiába a tiltakozás. Józsefvárosban is sok műemlék, vagy műemlék jellegű házat lebontottak, pedig volt amit meg lehetett volna menteni. Az a jó, hogy lefotóztad, így megmarad. :)

frangipani   2019. október 16.

Nevetnijo: ez így igaz. Bánom, hogy sok kindent nem fotóztam le...

nevetnijo   2019. október 17.

frangipani, én is bánom, hogy nem előbb kezdtem el a fotózást. Annyi minden lemaradt, amit érdemes lett volna megörökíteni. No majd következő életünkben... :)))

frangipani   2019. október 17.

Nevetnijo: tudod mit? Ne a múlttal foglalkozzunk, hanem azzal, hogy mennyi mindent lefotózhatunk még. :-)

nevetnijo   2019. október 18.

Jogos az észrevételed, előre kell néznünk. :)))

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban