_
Stíluskavalkád
  • 2019. jún. 26.
  • 283
  • 18
  • 10
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Tatán, a hangulatos kisváros barokk házakkal övezett óvárosába a valaha volt buja, zöld, árnyas, ősfás park helyére került ez a hivalkodó, megalomán, fehér márvánnyal borított tér, az óváros hangulatához egyáltalán nem illő megerőszakolt, kockásított, formára nyírt fákkal. A tér semmire nem használható, télen a csúszásveszély miatt lezárják, nyáron ontja a hőséget, egyébként pedig stílustalan és ízlésromboló. A régi park árnyas fái alatt élmény volt üldögélni a forró nyári napokon is. A tér átalakításakor megtalálták a már régen keresett középkori Balázs templom maradványait, melyeket visszabetonoztak a márvány alá, átadva most már tényleg az örökkévalóságnak. Mindeközben a tér túloldalán a város egyik jelképe, a Fellner Jakab tervezte csodálatos Szent Kereszt plébániatemplom kordon mögött áll, ugyanis megközelítése az omlásveszély miatt életveszélyes. Ez a tatai Kossuth tér. Úgy látszik Magyarországon a Kossuth terek már csak ilyenek... stílustalan betonrengetegek.
Gyártó: Canon EOS 400D
Fókusztáv: 18mm
Rekesz: f/16.0
Zársebesség: 1/200
ISO: 400
Készült: 2019. jún. 19. 17:27
Kevesebb
Több

frangipani   2019. június 26.

Marcipan, gyertek mindenképpen! :-) Ezt leszámítva a város csodaszép és hangulatos, rengeteg a látnivaló, éppen ezért fájlalom ezt az elrontott teret. Tavak, erdők, kastélyok, vár...

Hermi   2019. június 27.

Lehangoló és szomorú olvasni a kiegészítéseidet...:-(
Ettől függetlenül nagyon sok szépet hallottam Tatáról, talán ők nem a Kossuth teret célozták meg kirándulásuk csúcspontjául...

frangipani   2019. június 27.

Hermi, a város egyébként valóban csodaszép, érdemes eljönni. Rengeteg a látnivaló, mind a természeti, mind a művészeti, mind a történelmi. Tavak, erdők, források, vár, kastélyok, 19 vízimalom, templomok...
Gyere Te is, és jöjjenek Marcipánék is, aztán majd együtt majszolunk marcipános csokit. ;-)

Hermi   2019. június 27.

:-)) Köszönöm a kedves meghívást, de erre mostanában sajnos nem kerül sor... Jövő héten laborvizsgálat, háziorvosi ajánlat műtéthez, 15-én szürkehályog műtét... Utána nem tudom, mennyi az az idő, amikor érdemben nem végezhetek fizikai munkát (pl. hajolást, emelést), aztán valamikor augusztusban jönnek haza a fiamék a kis királykisasszonnyal:-) Aztán, ha az új sólyomszemem rendbe jön, következik a másik szemem... Még jó, hogy nem annyi szemem van, mint a póknak!:-D

frangipani   2019. június 27.

Ez a pók hasonlat nagggyon jó. :-D
Jesszusom Hermi, olyan sólyomszemed lesz, hogy nem merem majd mutogatni Neked a fotóimat. :-D
Viccet félretéve, gyorsan fogsz gyógyulni, sokkal (még ennél is) élesebben fogod látni a világot, mire a családod itt lesz már teljesen gyógyult leszel. :-) Tiszta szívből kívánok Neked gyors gyógyulást! :-)
Ja, kirándulni ősszel úgyis kellemesebb. ;-)

Hermi   2019. június 27.

Köszönöm, nagyon kedves vagy! Ha aktuális lesz, szavadon foglak!:-D

anna schwelung   2020. augusztus 28.

Szörnyű! A hirtelen érkező esőfelhő okán ide nem jutottam, csak a templom elé, ahonnan 2 bazi nagy kört kerekítettek. Az anyaga szerint esőben klassz csúszós lehet - én egy eső után, eső előtt érkeztem - de nyáron legalább ontja a meleget.
A templom szép, általában meg is örökítem őket, ha családdal vagyok, gyertyát is gyújtunk. Én nem vagyok piromániás.
...de az előtte emelt homokdomb szárnyas angyalokkal, szerintem maga a pokol. Nem akartam rá pazarékolni a filmet, de csak rákattintottam.
Gondolom az építői büszkék, hogy ezzel tiszteleghettek a 100 évvel ezelőtti békeszerződés előtt....ami engem hidegen hagy, mert aki aznap született is, már régen nem él. ...és előre kell tekinteni, nem hátra, nehogy pofára essünk.

frangipani   2020. augusztus 28.

A ganonakörös (bocsi, malomkerekes) teret télen lánckordonnal lezárják, mert - jól látod - életveszélyesen csúszik. Esőben is. Nyáron meg ontja a meleget.
A templom valóban szép, szerencsére most fel is újították, de meglátogatása mise időn kívül nehézkes, mert mióta kirabolták a kegytárgyakat, zárva tartják.
Bárhol járunk, a templomokban mi is gyújtunk gyertyát a szeretteinkért.

A homokdombon megdöbbentem. Otthon pont arról beszélgettünk a kapcsán, amiről te is írsz...

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban