_
Esti vonalak és fények Kassán
  • 2013. dec. 28.
  • 452
  • 3
  • 7
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Kis sikátor Kassán. Kár, hogy csak ilyen oldalállásból sikerült az utcát fényképeznem, de csak így látszott pont a háttérben megbújó templomocska tornya. Az összefutó vonalak és a lemenő Nap narancsos fénye szépen összedolgoztak. Vajon vágnom kéne még a tetejéből?
Gyártó: Canon EOS 400D
Fókusztáv: 16mm
Rekesz: f/7.1
Zársebesség: 1/80
ISO: 200
Készült: 2013. dec. 28. 14:02
Kevesebb
Több

aussie47   2013. december 31.

A Photoshopban lehet korrigálni az objektív geometrikus torzítását, a függőlegesen összetartó vonalakat. A nagylátószögű lencséknek van ez a tulajdonságuk. Engem speciel nem zavar, de ha elküldöd a fotót értékelésre akkor a bírálók ezt kifogásolják. Hasonlóan ha valami aminek vízszintesnek kellene lennie és nem vízszintes, akkor magadra vonod az istenek haragját. Tapasztalatból mondom, kaptam már hideget-meleget e miatt.

Ffferko   2013. december 31.

Hű, milyen kicsiket lehet csak ezekbe a rubrikákba írni, állandóan lemarad a vége. Na mégegyszer. :-)

Ffferko   2013. december 31.

Köszönöm szépen!
Nem terveztem, hogy értékelésre küldöm. :-)
Tudom, hogy nem olyan jó kép. Nem használok Photoshopot, nincs is.
Élményfotós vagyok, nem célom, hogy annyira tökéletes képeket készítsek.
Értem a szempontot, amit írtál, de nekem más szempontjaim voltak a kép készítésekor. Hidd el, ha azt akarom egy képnél, hogy a járda egyenes legyen, akkor egyenes lesz, de ez itt engem totál nem érdekelt. A kép leírásába azért is írtam oda, hogy látom, hogy ferde. Ami engem ebben a kompozícióban megfogott, az az, ahogy az összefutó vonalak megosztják a képet, és amilyen arányokat teremtenek, másrészt a kontraszt hatása az ég és a falak között, harmadrészt pedig ahogy az összefutó vonalak végigvezetik a szemet a kis templomig. Ami az arányokat illeti, nézd csak meg fönt a harmadolást, ha egyenes lenne a járda, akkor fönt nem harmadolna, és borulna a kép egyensúlya. Ha nem ilyen ferdén állok, akkor a kis templom nem középen lesz, mivel a templom nem pont az utca középtengelyébe esik. Lehetett volna a falakat szép egyenesen, ilyen-olyan vízszintesen, meg függőlegesen fényképezni, de én itt nem ezt néztem, hanem a vonalak és a kontraszt arányát és összhatását.

Ffferko   2013. december 31.

Önmagában a szürke falakat és a járdát nem fényképeztem volna le, mert teljesen jellegtelenek, így azokat nem is figyeltem, hogy hogy állnak. Nem szántam valami csudajó képnek vagy zsűriztetni, akkor biztos csinálok még párat belőle, és még ott a helyszínene pontosan megnézem minden vonal szögét. :-)
Csak elsétáltam a sikátor előtt, és kattintottam.
Egyébként magam által is ismert hibám, hogy általában a kép összhatását és globális arányait nézem, és elsiklok az egyes részletek hibái vagy oda nem illő tárgyak fölött.
Köszönöm a meglátásaidat, örülök neki!
A most leírtakkal kapcsolatban is érdekel a véleményed.
Köszönöm!

aussie47   2013. december 31.

A sikátor általában hálás téma, különösen ha van a végén valami érdekes, mint ez esetben. Próbálj meg egy kicsit vágni ezen a fotón, kétoldalt hogy a sarkok éppen ne látszódjanak, és felül hogy a beugró a bal tetőnél éppen ne látszódjon. Kíváncsi vagyok hogy nézne úgy ki a fotó. Használsz valamilyen képszerkesztő programot? Most látom hogy írtad nincs Photoshopod. Szerintem valamilyen alap képszerkesztő elengedhetetlen a fotózáshoz, amivel lehet vágni, megvilágítást, kontrasztot, színeket állítani. Jó néhány ingyenes program létezik.

Ffferko   2013. december 31.

Rendben, megnézem majd, de annyira nem fontos nekem ez a kép, hogy sokat foglalkozzak vele, csak úgy feltettem.
Olyan jellegű képszerkesztőt nem tervezek használni, mint a PS vagy a Gimp, mivel nem retusálok, és szűrőket sem szeretnék használni. Szerkesztő programot természetesen használok, de csak a RAW konvertálásához; közben szoktam állítani a megvilágítást, kontrasztot, színeket, dinamika-tartományt, és közben lehet vágni is - de azt sem szeretek. :-)
Nagyon köszönöm a tanácsokat!

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban