_
vándor a Millenniumi Emlékmünél
  • 2011. dec. 16.
  • 773
  • 11
  • 8
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: Panasonic DMC-FZ20
Fókusztáv: 6mm
Rekesz: f/4.0
Zársebesség: 1/500
ISO: 100
Készült: 2011. dec. 16. 13:02
Kevesebb
Több

tacsifoto   2011. december 17.

Ez a szobor véleményem szerint Szent Kristófot ábrázolja, aki a 14 segítő szent egyike a katolikus misztérium szerint. A legenda szerint a 3. században élt. Megtérésének története:
Volt ott egy hatalmas folyó, melyen a zarándokok mindig csak nagy félelemmel tudtak átkelni. A remete azt ajánlotta Kristófnak, hogy hatalmas erejét itt állítsa az emberek szolgálatába, azaz ha a folyóhoz érkezik valaki és fél a víz sodrásától, segítsen az átkelésben. Kristóf megfogadta a tanácsot. Készített magának egy kunyhót a folyó partján, abban élt, s egy nagy botra támaszkodva sorra átvitte a folyón az utasokat.

Egy éjjel úgy hallotta, mintha a nevén szólították volna. Egy szegényes külsejű gyermek állt kunyhója előtt, és a segítségét kérte. Kristóf szívesen teljesítette kérését, már csak azért is, mert a kicsi könnyű tehernek ígérkezett hatalmas vállai számára. Amint azonban a folyó közepe felé tartott, a teher mind nehezebb lett, mintha ólmot cipelt volna. Csaknem a víz alá merült a súlya alatt, s minden erejét össze kellett szednie, hogy átérjen a túlsó partra.

Ott azután a kisfiú elmagyarázta Kristófnak a keresztség misztériumát, és azt mondta: ,,Ami a válladat nyomta, több volt, mint az egész világ. A Teremtőd volt az, akit áthoztál, én ugyanis az a Krisztus vagyok, aki a leghatalmasabb és akinek szolgálni akartál.
És az Isteni Gyermek jutalmul megajándékozta őt a vértanúság koszorújával.

Ági mama   2011. december 17.

Fat, köszönöm a képet,
Tacsi, élvezettel olvastam a történetet, én még ezt nem hallottam. Köszönöm.

faterphoto   2011. december 17.

Tacsi!
Ez nagyon megható igy ADVENTKOR pláne!
Nagyon ,nagyon kőszőnőm-fat

tacsifoto   2011. december 17.

Nincs mit, Fat, itt egyedül Téged illet dicséret a gyönyörű képért. Én csak annyival járultam hozzá, hogy ismerem ezt a legendát. Szent Kristóf nem csak az úton lévők, de a természetjárók, turisták védő szentje is.

A történetet a Wikipédiából ollóztam ki.

faterphoto   2011. december 17.

és Tüzoltoké is ha jol tudom de a szoborrol nem tudtam
semit,
mégegyszer kőszőnőm!

tacsifoto   2011. december 17.

A tűzoltóké Szent Flórián, őt másként szokták ábrázolni.....

Szent Kristóf a hajósok és utasaik védőszentje is, újabban az autósoké is. A Magyar Autóklub Szent Kristóf díjat alapított és azzal jutalmazza azokat, akik a legtöbbet tették a biztonságos közlekedésért.

tacsifoto   2011. december 17.

Egyébként Kőszegen van egy gyönyörű Szent Flórián szobor, ha legközelebb oda utazom (talán tavasszal) le fogom fotózni. Őt római katonaként szokták ábrázolni (mivel hogy az volt) ,ahogy egy égő házat tart a kezében.....

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban