_
Μύκονος rózsás gödény - pelikán
  • 2023. júl. 28.
  • 72
  • 1
  • 5
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Péter pelikán története a hozzászólásokban van
Gyártó: Panasonic DMC-FZ1000
Fókusztáv: 9.1mm
Rekesz: f/2.8
Zársebesség: 1/500
ISO: 125
Készült: 2023. ápr. 19. 12:49
Kevesebb
Több

vakegér   2023. július 28.

Számos oka van annak, hogy Mykonos, az egyik leghíresebb görög sziget. Bár lenyűgöző türkizkék vize, finom ételei, és világszínvonalú bulihelyi elegendőek ahhoz, hogy megszeresse a Szelek szigetét, azért Petros (Péter) pelikán fantasztikus történetét érdemes felfedezni.

Petros története
1958-ban egy halász összegyűjtött és ápolt egy sérült fiatal pelikánt, amely a halászhajója közelében landolt Mykonos partjainál. Felépülése során a pelikán annyira megszokta az embert, hogy elkezdett vándorolni az utcákon, és a helyiek támogatásával az élet mindennapi részévé vált Mykonoson és a helyiek a Petros nevet adták a pelikánnak. Később az imádnivaló pelikán a sziget nem hivatalos kabalája lett.
Úgy tűnik, a madár még vita tárgyává is vált, amikor hirtelen eltűnt Mykonosról, és a szomszédos Tinos szigeten látták! A mykoniak hadjáratot indítottak pelikánjuk visszaszerzésére, és Petros végül épségben hazaért. Az eredeti Petros 1985-ben halt meg.
Petros történetét hallva Jackie Kennedy-Onassis egy nőstény Pelikánt, Irini-t adományozta Mykonos lakosságának, míg a hamburgi állatkert egy másik fiatal hím pelikánt adott a szigetnek, amely a Petros nevet örökölte. Ily módon egy Petros nevű pelikán mindig kóborol Mykonos város utcáin. Ma három pelikán hívja otthonának a települést: Irini, Petros és egy fiatalabb hím, Nikolas.
Mykonos számára Petros sokkal több, mint turisztikai látványosság; része az emberek közös örökségének és Mykonos tartós örökségének a

vakegér   2023. július 29.

Mikor készültem a Mykonosra, hallottam róla, de nem hittem, hogy tényleg találkozni fogok Péterrel.
Nagy élmény volt egy legendával találkozni, amit én igazából csak mesének gondoltam.
Aztán itthon az unokáimnak elmeséltem a találkozásunkat, de nem hitték, azt gondolták photoshop. Emiatt aztán alaposan utána néztem.

anna schwelung   2023. augusztus 03.

vakegér: Unokáid ismernek a huncutságaidról...
De én elhiszem, nagyon érdekes élményben volt részed.

vakegér   2023. augusztus 04.

Sajnos annakidején a nálunk költő rigók tojásait megmutatva nem sikerült meggyőzni, hogy azért zöld színűek, mert sárkánytojások. Azt mondta a kis hitetlenkedő, hogy majd "megkonzultálja az óvónénivel."
A feleségem az oka! Ő is jobban hisz a saját szemének, mint nekem.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban