_
Stílusok
  • 2014. júl. 10.
  • 1389
  • 18
  • 8
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: NIKON COOLPIX P520
Fókusztáv: 4.3mm
Rekesz: f/3.0
Zársebesség: 1/1250
ISO: 80
Készült: 2014. júl. 01. 10:13
Kevesebb
Több

Balla Béla   2014. július 10.

@Karolina: Ezt a képet azért töltöttem fel, mert ezen jobban látszanak a szándékosan ferde vonalak. :-)

Balla Béla   2014. július 10.

Minden tiszteletem az építészeké - tervezőké és kivitelezőké. Meg vagyok róla győződve, hogy ez az épület földrengésbiztos! :-)

Rolling   2014. augusztus 05.

Tetszik,hogy a régi gyárépületet meghagyva,új negyed létre jött.
A Gasometer négy egységének homlokzat-palástjai minden elemükkel a régi felépítésben mutatkoznak: a téglából és kőből rakott falak, az ablakok, a párkányok és keretek. Ez műemlékvédelem a javából, annak klasszikus megoldásai értelmében. Korunk egyik építészeti problémája a társadalmi és technikai fejlődés révén feleslegessé vált régi épületek megőrzése. Nosztalgia, kulturális kötelezettségérzése egyaránt köt hozzájuk.

Ez a szokatlan kontúrú felkiáltójel (alakra inkább kérdőjelhez hasonlít) formailag ugyan elhatárolódik a régi gáztartályoktól, de a külső megjelenésben hozzájuk simul. Amire egy szokásos függőleges tömb nem lett volna sem képes, sem alkalmas. Ez a tört tengelyű torony a második tartály mellett áll, de az egész együttes látványát befolyásolja: áthangolja a 19.-ből a 21. századba. A gazdaságosság által megkövetelt lakásszám pedig bizonyára csak így volt biztosítható. Wilhelm Holzbauer az osztrák építészek közül az, akit külföldön is sokat foglalkoztattak (USA, Hollandia), Bécsben pedig az Otto Wagner nevéhez kötődő Stadtbahn épületeinek a rekonstrukciójával már évekkel ezelőtt nevet szerzett magának a technikatörténeti emlékek megőrzésében. Manfred Wehdorn professzor az UNESCO technikatörténeti szervezetében (a TICCIH-ben) annak 1975. évi megalapítása óta fontos szerepet tölt be, bizonyára a gáztartályok megmentésében neki volt Bécsben döntő a szava. A bécsi Gasometer négy egységét

anna schwelung   2014. augusztus 05.

Rolling: Köszi az infót! Lányomnak koncertjegye van októberre a Gasometerbe, lehet, hogy elkísérem??

Balla Béla   2014. augusztus 06.

Rolling: Köszönöm, hogy mindezt megosztottad velünk! :-)

Balla Béla   2014. augusztus 06.

Anna és Karolina: Ha nem elégített ki titeket Rolling részletes leírása a Gasometerről akkor kattintsatok erre az oldalra: http://www.wiener-gasometer.at/hu/ Ott még több érdekességet is megtudhattok! :-)

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban