_
Víztorony távolból..(Végre megláttam!)
  • 2014. márc. 03.
  • 222
  • 4
  • 9
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Egy évszázados lakótelep
Budapesti rejtelmek
A házbéruzsorától kívánta megmenteni munkásait és tisztviselőit a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyára - azaz a Mávag -, amikor 1908-ban és 1909-ben, nem egészen másfél év alatt felépítette lakótelepét az üzem tőszomszédságában. Az épületegyüttes azonban több lett, mint egyszerű munkástelep: a szociális gondoskodás mintapéldája ma is.
Gyártó: Sony DSC-HX5V
Fókusztáv: 42.5mm
Rekesz: f/5.5
Zársebesség: 1/500
ISO: 125
Készült: 2014. márc. 02. 13:46
Kevesebb
Több

mammaróza   2014. március 03.

... ezt a tornyot én láthatom az Orczy-kertből?? Valami hasonlót látok, és évek óta készülök, hogy elsétálok arra és megnézem mi az!:):)

Bányászlány   2014. március 03.

Meg kellene nézned a Google Earth-on, keresd a 120 éves MÁV kolóniát és annak a közepén megtalálod a víztornyot, utána már betudod tájolni az Orczyhoz képest

iiilona   2014. március 31.

Bányászlány, örülök, hogy láthatok egy egy részt. Több író említi írásaiban. Pld. Tolnai Lajos, itt nőtt fel.
Mammaróza, ezt is olvasmányaimból tudom, hogy ez a telep, a mai Népliget és Orczy-kert között épült fel. Tehát meglehet, hogy ezt a tornyot látod...Ha tévedtem elnézéseteket kérem. Hiszen más az elmélet, más a gyakorlat...

Bányászlány   2014. április 01.

Iiilona, feltételezem nem a MÁV kolóniára, hanem a kerületre gondolsz Tolnai tekintetében, hiszen az épületegyüttes (a víztornyot is beleértve)csupán 1909-re készült el s Tolnai Lajos ekkor már hét éve halott volt.

1837. január 31-én Györkönyben (Tolna megye); elemi iskoláit Gyönkön, a középsőket Nagykőrösön végezte, hol négy évig volt Arany János tanítványa, kitől sok buzdítást és tanítást nyert. Azután az újonnan fölállított református papnevelő-intézetbe került Pestre, Ballagi Mór, Székács József és Török Pál vezetése alá és kitűnő sikerrel tette le papi vizsgáit; Török azonban lefoglalta a pesti református főgimnázium számára, ahol Tolnai Lajos a magyar, latin és görög irodalomnak tanára lett.

iiilona   2014. április 01.

Kedves Bányászlány, elnézést kérek. Igazad van, össze kevertem az írókat, a helyet, az időt. Egy jó pár éve olvastam, Tolnaitól egy könyvet, és igen ott a Tisztviselő telep életéről ír. Sajnos a címre nem emlékszem. Nem olyan rég olvastam a Mávag telep lakóiról, ezért keveredett össze. Sajnálom, és szégyellem ezt a hozzászólásom.:(

Bányászlány   2014. április 02.

Ne csacsiskodj, nem kell ezért elnézést kérned, meg esik az emberrel az ilyen csekély kis tévedés, sőt még meg is köszönöm, hogy gondolkodó emberként reagáltál a képemre s nem csak egy szívecskét löktél rá, mind e mellett, még hasznom is lesz a tévedésből, hiszen most fogom és utána olvasok a Tolnai féle feljegyzéseknek. Köszönöm Iiilona. :-))

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban