_
Portré (hangulat-pillanatok) 2
  • 2013. jan. 01.
  • 480
  • 16
  • 8
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: NIKON COOLPIX P500
Fókusztáv: 46.7mm
Rekesz: f/5.6
Zársebesség: 1/6
ISO: 400
Készült: 2012. dec. 30. 15:33
Kevesebb
Több

brlnpics   2013. január 01.

baloldalt kisse beegett, ugyanakkor megis van benne valami kosz
rule of thirds a szemre, ugyanakkor a haja nem jo helyen van vagva fenn (marmint lightroomma, nem olloval ;) ) es a hatul (azaz jobbra sem)
nem tudom szerencses-e, hogy kinez a kepbol, bar en nem ragaszkodom az arc elotti ketharmadhoz, de nem itt nem erzem indukoltnak az arc mogotti nagyobb teruletet

mindezt csak azert, mert gondolom te instrualtad a holgyet, hat akkor nosza ugyesebben is elhelyezhetted volna

AtiGB   2013. január 01.

Köszönöm! :))) Először is Boldog új évet kívánok neked! :)))
Mindig örülök a megalapozott véleményeidnek, amiket a fotóimról írsz. :)
A beégett rész azt "bebuktam". Készítettem tesztképet a vízre mérve. 3,5 fényérték a különbség, amit nem tudok átfogni a kamerámmal. Lehet, hogy segített volna egy polár szűrő, de erre a gépre nem tudok rakni. :( A szemmel kapcsolatban mire gondolsz? A közelebbi (bal) szeme pont a harmadoló vonalak metszéspontján van, ezért is maradt le a kapucni a jobb oldalon. Eredetileg a kép fekvő tájolású. Mindkét oldalról vágtam az 1:1 arány eléréséhez.
Az arc előtti kétharmadról még nem hallottam. Tudsz valami könyvet ajánlani az ilyen és hasonló szabályokról? Amiket eddig találtam portré-fotózásról inkább képeskönyvek voltak, mint oktató jellegű szakirodalmak.:)
Sok mindenre oda kell figyelnem, hogy minden szempontból megfelelő portréfotót készítsek. Minden egyes képből igyekszem tanulni. )))

cerezo   2013. január 01.

Mindennel egyetértek, amit brlnpics írt.
A beégett rész valóban nem mutat szépen, de ebben az esetben az arcra kell fényt mérni, az meg helyes. Egy jobb elhelyezéssel ezt ki lehetett volna küszöbölni.
A vágással és a kétharmaddal szintén egyetértek, és itt megint csak a portréalany szerencsésebb elhelyezéséhez lyukadok ki.
Ezekből nagyon sok mindent lehet tanulni: http://blog.fotosarok.hu/tag/101-portrefoto-tipp/

AtiGB   2013. január 02.

Köszönöm Cerezo az észrevételeidet, és a linket! :)))
Végigolvastam a tippeket. Nagyszerű ötletek vannak benne, amelyek inkább a már gyakorló portréfotósoknak szólnak. én még az alapokkal sem vagyok tisztában. :)))
Időközben megtaláltam azt a könyvet amire leginkább szükségem van így az elején: Bill Hurter Poirtrait Photographer's handbook. Az alapoktól építi fel a könyvet, fejtartások, kéztartások, rekesz, zársebesség, lencsék, stb, melyiket, mikor,miért.

Ez az egész portréfotózás dolog váratlanul ért. Még nem érzem magam felkészülve rá sem technikailag, sem gondolatilag. Az első felkérés oly váratlanul ért, hogy időm sem volt utánaolvasni. Az itt látható hölgy az első kép alapján kért meg a fotózásra. Itt már elkezdtem utánanézni a portréfotózás mikéntjének, de így is elégtelen tudással kezdtem bele....
Az elkészült képek alapján a hölgy felkért egy beltéri fotózásra is, és az óévbúcsúztatás alatt egy harmadik személ is megkért fotózásra. Valamiért az újév kezdete - szándékaim ellenére - a portréfotózás köré szerveződik. :)))
Amit biztosan látok, hogy ezek a fotózások kikényszerítik a tükörreflexes fényképezőgépre váltást. :)))

cerezo   2013. január 03.

Hiszek abban, hogy semmi sem történik véletlenül...:)
Igen, ebben a műfajban a tükrös gépet valóban előbb-utóbb szükségesnek érzem. Ha beltérben is fotózol, akkor külső vaku után is nézhetsz. bár a szabadban sem haszontalan...:)
Sok sikert hozzá és sok felkérést!!:)

AtiGB   2013. január 05.

Én is kezdem egyre inkább átlátni, hogy "csak úgy" nem történnek a dolgok... :)
A világítást illetően egy softbox készlet mellett döntöttem, ami most akciósan, féláron jóval kedvezőbb beruházás, mint egy vaku. Kezdésnek talán jobb is a fix világítás, mert így már a kép előtt látom az eredményt, tudok alakítani rajta. Míg a vakunál, csak az elkészült képen látom a beállítások helyességét. Valamint még nem dőlt el a Canon-Nikon-Olympus-Pentax-Sony háború a fejemben, így nem tudom milyen rendszervakut válasszak. (a kompakt gépemen nincs külső vakutámogatás, max "triggerelni" tudnám a beépített vakuval)
Igyekszem rászolgálni a sikerre, így most intenzíven művelődöm. :)))

cerezo   2013. január 05.

Vaku vásárláson már én is gondolkozom egy ideje, de nem tudtam rászánni magam. Úgy érzem, nem tudnám kihasználni, igyekszem megoldani természetes fénnyel, amit lehet. Sajnos mindent nem lehet...
Valóban jó megoldásnak tűnik egy olcsóbb softbox készlet, könnyebben lágyíthatod a fényt, nagyobb variációs lehetőségek vannak.
A vakunak egy nagy előnye van: a mobilitás.
Ha leteszed a voksodat egy márka mellett, azzal egy rendszer mellett is leteszed a voksodat. Ezért szerintem elsősorban ne magát a fényképezőgépet helyezd előtérbe a tájékozódásnál, sokkal inkább a tartozékok, objektívek árait, képességeit nézd. Pl. nem mindegy, hogy egy adott objektív gyártó a termékét hányféle vázra készíti. És ez csak egy szempont ezer közül...

variotec   2013. május 14.

A hölgy és a tekintete tökéletes! És - mint az már meg vagyon írva - csak az! :)
A Portréfotózás szakma és ezt mi amatőrök nehezen tudjuk elfogadni, ezért erőlködünk vele, kisebb-nagyobb sikerekkel. :))) (Sajnos én is!).
Az igazi portréfotósok roll gépeket használnak mint pl.a Mamiya Rolleiflex stb. Ehhez pedig vagy nagy neve kell legyen az embernek és - vagy sok pénze.
Üdv. mindenkit! :))

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban