_
Vigyázzunk az idősekre ! ? ?
  • 2020. márc. 19.
  • 337
  • 13
  • 60
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Kevesebb
Több

frangipani   2020. március 20.

Döbbenet. Pedig még a csapból is ez folyik...
Ha nálunk is nagy baj lesz, annak két fő oka van. Az egyikről nem beszélek, mert nem akarom, hogy megüssön a guta. A másik ok viszont olyan, amit egy kis odafigyeléssel és a szabályok betartásával részben kiküszöbölhetnénk. De sok honfitársunk fegyelmezetlensége, zéró egészségkultúrája és a másokkal szembeni felelősség teljes hiánya veszélyezteti önmagukon kívül a többieket is.

Hermi   2020. március 20.

Engem nem zavar az idősözés. Tudom, az vagyok. Inkább az zavar, hogy ebben a csodálatos időben csak az erkély maradt friss levegő vételére...:( A kihalt környéken sétálni sem életbiztosítás...:-(

frangipani   2020. március 20.

Az idősözés jelen esetben nem bántó, nem pejoratív, sőt, a szeretet és a felelősségteljes féltés kifejezése, ugyanis sajnos a kórság súlyossága általában az életkor növekedésével igen jelentősen nő.

Hermi: bízzunk benne, hogy mire megérkezik az igazi szép idő, már a szabadban élvezheted.

Hermi   2020. március 20.

Karolina: Látod, én sokkal nyugodtabb vagyok, mert már nem olvasom ezeket a kommenteket:) A fiatalok eddig sem kímélték az öregeket, főleg, mert "munka nélkül kapnak rendszeres ellátást"! Amikor valaki rákérdezett az egyik köpködőre, hogy a nagymamájáról is ez-e a véleménye, azt mondta: igen, minden nap meg is mondom neki!! Na, akkor úgy határoztam, hogy ilyen alpári, gyűlölködő és elmezavaros irományokat nem akarok olvasni!

Hermi   2020. március 20.

Frangipani: Szerintem (nem tudom) Karolina a fészbukon találkozik azokkal a reakciókkal, amiket említ. Szerencsére mi védve vagyunk ezektől, mert nem vagyunk fenn ezen az oldalon. Így is van sok lehetőség komment olvasására más fórumokon, de most már inkább azt is kihagyom:)
Köszönöm a biztatást!:-)

Hermi   2020. március 20.

Karolina: igazad van, de ha valamelyik családtagom megbetegedne úgy, hogy tudom, hogy gyakran találkoztunk, soha nem bocsátanám meg magamnak! Az egy családban élő, különböző generációk találkozása viszont elkerülhetetlen.

frangipani   2020. március 20.

Karolina: természetes, hogy boltba és egyéb fontos helyre el kell menni. Ezért bántani bárkit is felháborító, teljesen igazad van! Hisz valahogy élni kell, enni, gyógyszereket beszerezni muszáj. Arra pedig akinek nincs segítsége ez fokozottan igaz.
Anna fotóján az döbbent meg, hogy a valószínűsített és a kép alapján ráérő anyuka a potenciálisan legfertőzőbbnek tekinthető unokát a nagymama közelébe engedi.

frangipani   2020. március 20.

Karolina: teljesen igazad van, a friss levegő, ahol nincs tömeg, jót tesz testnek, léleknek. De bizonyos távolságot ott is tartani kell. Hidd el, nem okoskodok...

Hermi   2020. március 20.

Jaj, de aranyosak! :-)
Remekül csinálják a rokonaid!!!

anna schwelung   2020. március 20.

Nagy Karolina: "LOVE" , még a vírust is legyőzheti, az unokáid által tanúsított magatartással! Borzasztó nehéz hónapok lesznek ezek mindannyiunk számára, de különösképpen a családok kapcsolattartásában, az egyedül élőknek, a közeli napokban-hetekben műtétre várakozóknak, sorolhatnám...
A beszélgetést kiváltó családot nem ismerem, de az alábbi fotón szereplőket igen. A fiatalember látogatóba jött maszkkal, gumikesztyűben és kb. 4-5 m. távolságban hosszasan beszélgetett édesanyjával.
Ha lányaim ezt-azt hoznak, ajtó elé teszik (bár nem tudhatjuk a terméket kik, mennyit fogdosták előtte egészségesen, netán fertőzötten) majd a lépcsőfordulóban állva váltunk néhány szót. Hiszen telefonon, messengeren velük, unokámmal is kapcsolatot tartunk...

anna schwelung   2020. március 20.

A pár beszélgetése igencsak szürreális! ...de talán? az ilyen magatartás eredményes lehet a jövőre nézve.

fülekibácsi   2020. március 20.

Anna: a bevásárlás, áru átadás ugyan ilyen koreográfia szerint történnek. Szerencsére unokánk, gyermekünk sőt még a fiatal lakótársak is segítenek.

anna schwelung   2020. március 20.

fülekibácsi: Bízzunk benne nem hiábavalóan cselekszenek így velünk és másokkal akik tehetik és természetesen magukra is vigyáznak.Szerencsére támaszkodhatom a közeli gyermekeimre, így nem is hiányzik a fiatal lakótársak segítsége. Bár éppen tegnap kérdezte a párom, hogy nem tartod furcsának, hogy eddig senki sem csengetett be?
Azért tartotta furának, mert a 4 lépcsőházas, 50 lakásos házban előforduló problémák esetén elsőként ugrom intézkedni a közösség érdekében. Az őszi leveleket sem a szél fújta le az útról a szomszéd ház melléképülete mellé.

anna schwelung   2020. március 20.

Nagy Karolina: Lányaim a közelünkben laknak saját lakásban, illetve albérletben, hogy bölcsis, ovis, iskolás dolgokban segíthessünk az elmúlt években. Most sajnos fordult a kocka, mozgásképes, agilis embereknek kell segítséget nyújtaniuk :-(
Tegnap láttam a fészbukon egymás alatti rajzot, melyen egy fiatal pár kézen fogva vezet egy csöppséget, a másikon egy pár vezeti két kezénél az öreg bácsit. Szívet melengető volt!
Fiatalabb lányomnak ma küldtem el ezt az albumot, utána visszaírt: "Csak így tovább! Sokat gondolok rátok, de már a mai napon is egy nappal közelebb vagyunk a végéhez..."
Sajnos a nagy családod távol él, nagyon nehéz lehet ez a helyzet számukra is!

Somogyi Erzsébet   2020. március 20.

Karolina, azzal nincs semmi baj, ha Te eljársz vásárolni, mert nincs segítséged.
A képen látottakkal nem tudok egyet érteni.
Két családom van, hat unokával. A szülők dolgoznak ....még egyenlőre. Közeljövőben a húsvéttal együtt több kellemes ünnepünk lesz és szomorú megemlékezés halottainkra.
Gondolunk egymásra és emlékezünk azokra, akik már nem lehetnek velünk. Most még sütit sem kapnak. :D
Szerencsére van telefon, internet, tarthatjuk a kapcsolatot.
Kerülni kellene a személyes találkozásokat, hisz ez a vírus legfőképp úgy terjed.
S épp az idős legyengült, beteg emberek kaphatják el elsősorban.
Felháborít, hogy a szomszédom kemóra jár és az öt és három éves unokákat hétvégekre hozzák a gyerekeik, mert annyira szeretik a nagyszülőket!!!! A papa is azt mondja, nincs velük baj, elvannak.
Csak sokáig éljen, hogy élvezhessék az együttlétet.
Az a baj, hogy sokan gondolkodnak így, s ennek esik annyi ember áldozatul.
Az olaszok is mit csináltak? Bezárták az iskolákat, üzemeket, a szabadidőt kihazsnálva síelni, tengerpartra vikkendezni mentek, sorolhatnám. Ezzel van a baj.
Sokat eszembejut nagymamaám, aki mikor Magyarországra telepítették Őket, a határon vagonban pólyás gyerekkel, sokadmagával három hónapot töltött elképzelhető milyen körülmények közt. Örüljünk, hogy nincs tűzvész, földrengés, cunami, a legrosszabbról nem szólok.
Egyébként én is szerencsés vagyok, mert vannak ajánlkozók segíteni, család, sz

Somogyi Erzsébet   2020. március 20.

Kicsit hosszúnak találta úgylátszik az inda az irományomat.
szomszédok lemaradt.

Hermi   2020. március 20.

Átvészeljük ezt is lányok, mást is megúsztunk már! Igaz, kijárási tilalmat csak '56- ban éltem át...
Vigyázzatok magatokra!!!!!!

Hermi   2020. március 20.

Köszönöm drága Karolina, próbálkozom... Csak ugye egyedül, a gyerekektől több országhatárnyira nem tudom, meddig tudom fékezni a kenyérvételi késztetésemet...:) De másfél hét alatt csak egyszer voltam boltban, akkor is oda-vissza taxival közlekedtem, pedig olyan jó lenne megint ingyen utazni...:)

anna schwelung   2020. március 20.

Hermi - Karolina: Jó volna birtokában lenni az ide illő megoldóképletnek! ...talán bizakodásnak hívják, nem tudom?

Hermi   2020. március 20.

Anna: A megoldóképlet nem létezik. Mindenki másképp éli és oldja meg. Aztán vagy szerencsésen kijön neki a végén az X, vagy megkapja a végső beírást a nagykönyvbe... De ezen kár rágódni. Addig, amíg ilyen szépen összejövünk esténként és még nevetni is tudunk, addig nincs baj!:-)

Hermi   2020. március 21.

Karolina: :-D Hogyne emlékeznénk!:-D
Addig jó, amíg ilyenekre emlékszünk és mosolyogni is tudunk!:-)

frangipani   2020. március 21.

Hermi: ismét megmondtad a frappánsat! :-)
Az esti összejöveteleink olyanná tesznek minket mint egy család. Imádlak benneteket! :-)

frangipani   2020. március 21.

Anna: megoldóképlet szerintem sem létezik, sokszor inkább rögtönöznünk kell, de a bizakodásról úgy gondolom, hogy igen jó kifejezés.

anna schwelung   2020. március 21.

Köszönöm ezt a sok érdekes, szép megnyilatkozást!
...és ha már az esti összejöveteleket proponáltátok, szeretnék nektek egy ma délutáni 50 perces beszélgetést ajánlani egy, szinte csak a fővárosban hallható - neten országszerte - rádióműsorból.
Hardy Mihály a volt Országos tisztifőorvossal, tüdőgyógyásszal, Falus Ferenccel beszélget. Míg a mikrofon előtt álló volt lelkipásztor asszony semmit mond, Ő addig vírusok kialakulásáról, jelen vírus elleni védekezés különféle módjairól ad igen hasznos tanácsokat mindenkit érintően. Nem statisztikákat sorol a történtekről, hanem megszívlelendő jó tanácsokat. Én sokat tanultam, de most ismét meghallgatom a linkeléssel egyidejűleg.
55:10-től van ez a beszélgetés:
https://www.klubradio.hu/archivum/hetes-studio-2020-marcius-21-szombat-1500-9507

Somogyi Erzsébet   2020. március 21.

Ahogy Te anna, úgy én is rengeteget tanultam és sok dolgot, amit gondoltam és hittem, megerősített bennem.
Mégegyszer köszönet, hogy felhívtad a figyelmünket erre az adásra.

Mádai Gizella   2020. március 23.

Ideértem én is :) Nálunk a párom dolgozik, ő marad a bevásárló is. Multihoz nem mentünk már, van kis boltocska, van ott, ami kell, sőt tagnap láttam az egyik áruház házhoz is szállít, egy hibával, csak kp-nem lehet fizetni, biztos nem tudják megoldani másként. Ebéd házhoz szállítás is van, megfizethető áron. A bezártság egy idő után nehéz, s a csapból is korona folyik. Kapcsolatra telefon, internet. A szedendő vitaminokat már kívülről fújom, a legfontosabb szerintem, hogy nem szabad félni, amit könnyű mondani. Mindenki izgul magáért, valakiért.

anna schwelung   2020. március 28.

Amennyiben van közöttünk ebben érintett!
Előadóművészek alig egy órával ezelőtti feltöltése:
"...mindazoknak, akik ma gyógyítanak, beteget ápolnak, tanítanak, a kereskedelemben dolgoznak, vezetnek, embert, árut és csomagot szállítanak, akik őrzik a rendet és vigyáznak ránk, akik tájékoztatnak, és akik most értünk tesznek, talpon vannak…"


https://www.youtube.com/watch?v=g9oln0zb8II&fbclid=IwAR3cgEEHp53UB2mtHw3s2D2wpOpx3tYWit5DGMZx7taUcPvf8jAVjIs409U

Mádai Gizella   2020. március 28.

Sok szívecske érte! A nagyközönség pedig minden este gyönyörű koncerteket élvezhet ingyen, élőben B-i Fesztiválzenekar minden este online a FB-on. Fiam, menyem hegedűs, most azt sem tudják kapna-e fizetést, teljes leállás (Debrecen). A zene felemel és gyógyít!

Somogyi Erzsébet   2020. március 28.

anna, köszönet a linkért. Van a családomban és a közvetlen környezetemben is érintett.
Értük is szólt ez a a dal.
Azonban egy két hozzászólás elszomorít, sőt dühít.
Ezért tartunk ott, ahol vagyunk.

frangipani   2020. március 28.

Anna: köszönet a linkért.
A helyzet aktualitásán túl ez az egyik kedvenc dalom...

anna schwelung   2020. április 05.

Mádai Gizella: Szomorú ezt olvasni!...és az a baj, hogy hasonló módon tízezreket, százezreket érint időlegesen, vagy véglegesen.
"Komolyra" fordítva a szót, családtagjait háztetőn is hegedülnek? :-)

anna schwelung   2020. április 05.

Erzsébet, én peldul sosem olvasok cikkek, vagy éppen youtube kommenteket. Nem fecsérlem a nem létező időmet ilyenekre, hiszen régebbi tapasztalatom szerint egy témában már 2 ember közt is ölre menő vita alakulhat ki...

Mádai Gizella   2020. április 06.

Anna, majd kialakul valami, most türelem és idő. A fiam ne elvarázsolt művész, a menyem sem. A fiam jól főz, süt, kovászol, s van egy kicsi kert, már veteményeztek, néhány tyúk is van ismét. Át kell vészelni.

anna schwelung   2020. április 06.

Mádai Gizella: Nem is gondoltam ilyenre...csak a Hegedűs a háztetőn darabra :-)

anna schwelung   2020. április 06.

Nagy Karolina: hííííh ez nagyon klassz. A "hagyományos" újságcikkek kommentjeire gondoltam.
...a fészbuk posztok alatt lévő kommentekre viszont vevő vagyok :-D
Szoktam oltani a "népet" :-D :-D
Szombaton is nagyon ujjongtak lakóhelyem emberei, mert végig gurult egy autó és a MÁV Szimfonikus zenekar műveit nyomta a hangszóróból. Odáig voltak érte, fotókat tettek föl, hogy itt is járt, most ment a házunk előtt....
Én pedig feltoltam az alábbi fotót - nem az annásat, az eredetit - hogy a mi utcánkban pedig Győzike volt, holnap ebéd után Mága Zoli jön :-D :-D Ugyanis az iskolában és a közösségi házban is járt az udvari muzsikus, és oda voltak érte. Én pedig akkor minden róla szóló rossz hírt belinkeltem a poszt alá :-D

Hermi   2020. április 06.

Anna: Nagyon nagy huncut vagy te!!:-D

anna schwelung   2020. április 06.

hííííh, nincs itt semmi huncutság. Látogatóba jött, látod...

frangipani   2020. április 06.

Anna, szerintem Herminek igaza van, hogy huncut vagy, tutira neked hozta azt a virágot. ;-)

Hermi   2020. április 06.

Anna: Látom, de biztosan irigy lettél, hogy Anikót kereste! Pedig mondhattad volna, hogy szólíthat így is!!:-D

anna schwelung   2020. április 06.

frangipani : Gondolod nekem hozta, mert egy kis melegségre vágyott? :-D

frangipani   2020. április 06.

Anna, egy ilyen kis huncut szőkének miért ne hozhatta volna? :-D

anna schwelung   2020. április 06.

Hermi: Anikó nevét írtad, akkor olvastad a fotó történetét az integetős kép alatt.
Egyébként ilyen könnyen nem kerestem volna pénzt - még jóval a filmes karrierem előtt - ugyanis, amikor fotóztam, a rendező felkiáltott, hogy benne szeretnék lenni a filmben?
Röviden nemmel válaszoltam, nem akartam égetni magam az rtl-es szappanoperában Győzikével. Így aztán le kellett mennem, nyilatkozni, hogy a fotókat egy hónapon belül nem teszem közzé.

Hermi   2020. április 06.

Nahát! Nem is mondtad, mekkora ziccert hagytál ki az Oscar-hoz vezető úton!:) Pedig lehet, hogy már műsorvezető is lehetnél valamelyik csatornán!:-)

Mádai Gizella   2020. április 07.

Anna! Kinyúltam... Más, a háztetőt értettem, az a fiam volt!Nemcsak főzni tud :) :) :)

Hermi   2020. április 07.

Anna: Úgy tudom, az egy nagyon jó kis csatorna!:-D

Kedvencnek jelölték
Albumokban