_
Medinilla
  • 2012. márc. 10.
  • 1242
  • 8
  • 11
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A medinilla az egyik legszebb szobanövényünk, a méreteit és a szépségét tekintve is. Több mint 120 fajt számlál, a Melastomataceae családhoz tartozik, Nyugat- Afrikában, Malajziában, Indonéziában és a Fidzsi -szigeteken őshonos. Sok gondoskodást igényel, de szépségével mindent meghálál. Dísznövényként a Medinilla magnifica-t termesztik.Ezt a szobanövényt eredetileg a Fülöp- szigetekről vitték át Angliába, 1849-ben. A hatalmas, 20-30 centiméter hosszú, besüppedő erű levelek a rövid, négyszögletes száron keresztben átellenesen ülnek. A növény legékesebb része a hatalmas, rózsaszín virága. Ez a virág tulajdonképp egy fellevél, és a felnyitása után láthatóvá válik benne a több száz apró, szintén rózsaszín murvalevéllel ölelt virágból álló bogas virágzat.A porzói ibolyakékek, sarkantyú alakúak, a madarak beporzását várva.A medinilla gondozásaFényigénye: Sok fényt igényel, de ügyelni kell arra, hogy a tűző napot nem viseli.Hőigénye: Nyáron a 18-27 C-os hőmérsékleten, és viszonylag magas páratartalmon érzi jól magát, ezért nem könnyű a lakásban tartani, inkább a télikert, vagy az üvegház az ideális helye.Hogyan serkentsük virágzásra a medinillát?Ha azt szeretnénk, hogy virágozzon, akkor télen pihentetnünk kell, vagyis novembertől februárig 15 C-on tartsuk, és csak épp annyira öntözzük, hogy a lombja ne száradjon el. Az elnyílt virágszárat tőben vágjuk le. Tavasszal, ha szükséges, ültessük át nagyobb edénybe, kissé savanyú ( A típusú) tápdús talajba.Vigyük melegebb helyiségbe, és fokozatosan növeljük a lágy öntözővíz mennyiségét is.Vízigénye: A medinillát már ne forgassuk, mozgassuk a bimbók megjelenése után. A nyári hónapokban rendszeresen öntözzük, és hetente tápoldatozzuk. A földje soha ne legyen száraz.Ha a lakásban tartjuk, akkor a lombját naponta nedvesítsük át szintén lágy vízzel. A nyári langyos esőt meghálálja.
Gyártó: Kodak EasyShare ZD710 Zoom
Fókusztáv: 6.3mm
Rekesz: f/2.8
Zársebesség: 1/125
ISO: 64
Készült: 2012. márc. 10. 13:38
Kevesebb
Több

bokamari   2012. március 10.

Ez gyönyörű virág!!!!!!!
és köszönöm a leírást róla!!
Sajna nem nekem való:(
De nézni gyönyörűsűges!!!

Ancsapancsa   2012. március 10.

Köszönöm kedves Mari!Ezt a virágot a munkahelyemen mi nők kaptuk a férfi dolgozóktól Nőnapra!Hogy lesz-e aki gondozza,azt nem tudni!A leírás alapján elég kényes növényke!

Krusa   2012. március 10.

Ancsa ez a virág gyönyörű! ..és remek a kép is róla!

Edibedi   2012. március 11.

Szia Ancsapancsa!
Nagyon gyönyörű lett a virágról készült makró, és a beállítás is! Ah olvasom, kb. olyan hasonló törődést igényel, mint az orchidea, v a kaktusz. Csak az orchideanak megfelelő hely kell, csak nehéz eltalálni. ---->

Edibedi   2012. március 11.

Sokáig, az anyunak vett orchidea, csak most kezdett virágozni, mióta megvettem neki.

Ancsapancsa   2012. március 11.

Szia Edina!
Köszönöm a dícséretet.
Valóban az orchidea is nagyon kényes növény,és tényleg nagyon nehéz eltalálni a helyét ahol jól érzi magát!Anyukámnak van vagy 3-om cseréppel az irodai ablakban,ott nagyon jól érzi magát,és most ismét virágba borult!3 évesek!

Edibedi   2012. március 18.

Kiváncsi leszek, h az enyém mikor fog új szárat hozni, és virágozni. Mondjuk, nem süti állandóan a nap csak reggeltől. További kellemes 7végét kívánok neked!

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban