_
Ma már csak emlék....
  • 2013. jan. 04.
  • 545
  • 14
  • 23
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
...hogy a soproni evangélikus templom belső terét ilyen vaskályhákkal melegítették. Nyílt tűz nyilvánvalóan nem égett bennük, mert kéményük nincs, izzó parazsat raktak bele.
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 7.7mm
Rekesz: f/4.0
Zársebesség: 1/8
ISO: 1600
Készült: 2013. jan. 04. 08:56
Kevesebb
Több

nevetnijo   2013. január 04.

A régi vaskályhák. Valamikor a Teleki téren volt egy Röltex, és ott fűtöttek vaskályhával. Ettől olyan családias hangulata volt a boltnak.

tacsifoto   2013. január 04.

Sőt én arra is emlékszem, hogy az 1960-as években a szárnyvonalakon még vaskályhás vasúti személyvonatok közlekedtek.....nem ám pullmankocsik...

tacsifoto   2013. január 04.

Még egyszer be kell mennem és utánanéznem, hogy valójában vannak-e kémények.....éppen zárták a templomot, muszáj volt kijönnöm....

nevetnijo   2013. január 04.

Tényleg voltak vonatokon is ilyen kályhák, de ezt csak filmekből tudom, és múzeumokban láttam, ilyenen én már nem utaztam.

tacsifoto   2013. január 04.

Pedig a 60-as években bakonyi szárnyvonalak ilyen marhavagonokból álltak. De legalább voltak.... ma már vasút sincs arrafelé...

iiilona   2013. január 07.

Nálunk is van a városfalvi templomban, csak díszként, emlékként szolgál. A templom hátsó felében. Kémény is van. :)

tacsifoto   2013. január 07.

Ilona, ez a kémény ügyet nekem is tisztáznom kell. Ebben a templomban legalább 10 ilyen kályha áll.

franszoá   2013. március 01.

Ezek úgynevezett Meindinger-tipusú kályhák, melyek cirkuláltatják a levegőt, mert kettős köpenyük van.
Készültek diszes vagy egyszerűbb kivitelben és pl. a Klébelsberg-féle népiskolákban is ezek voltak rendszeresítve.Ma már múzeumi tárgyak- pl. az Öntödei Múzeumban (eredeti, megmentett Ganz-öntöde, a Margithidtól nem messze aBem térnél Bp.-en) megtekinthetők a vascsipkékkel, domborművekkel diszített szebbnél szebb vaskályhák ( és még sok minden a híres gyárról ).Érdemes megnézni, különleges élmény !

tacsifoto   2013. március 01.

Érdekes dolgokat írsz. Nem hiszem, hogy ezek a kályhák működnek, inkább pad-fűtés van. Annyira hideg volt az evangélikus templom, hogy a tavalyi Mikulásesten tüdőgyulladást kaptam:((((
A Mikulásnak nem lett beteg, szerencsére az unokám sem.

Nem sokat értek a műszaki dolgokhoz, kár, hogy kamu mostanában elfoglalt, ő rá szokott harapni az ilyen témákra.

franszoá   2013. március 02.

Persze, ezek csak díszek már !
Az elve az, mint az összes "konvektornak" - felszáll róla a forró levegő, aminek a helyére alul hidegebb áramli,.Tehát cirkuláció lesz, aminek persze hátulütóje az, hogy a plafon alatt forróság lesz-pl- 30 Celsius, mig a padban a Nyilas Misinek fázott a lába nagyon.De hát az még nem az atomkor volt !
Ismét ott vagyunk az Öntóde témánál, ui. egyik fő gyártmanyuk volt a komplett vaskályha, versengtek ki tud szebbet-jobbat, tartósabbat (utóbbi tulajdonságban is jó a hengeres Meidinger, mert nem kárositja a hófeszültség úgy mint a négyszógleteseket.Arról nem írhatta a kóltő, hogy "...repedt kályhályán macska ül ! ..."

tacsifoto   2013. március 02.

Úgy rémlik, Kaposvárott van Öntöttvas, vagy Vaskályhák nevű állandó kiállítás. Mikor ott túráztunk, sokan elmentek, én sajnos nem láttam, máshová szólított a kötelesség. Sőt, Burgenlandban, pontosabban Szalónak várában (Stadt Schleuning) is van egy pompás öntöttvas kályhák kiállítás.

franszoá   2013. március 02.

Köszönöm a hasznos infókat !
Látom jártál Városszalónakon is- én a nyárra tervezem a Várvidék ( nem Burgenland ) felkeresését.
Akár több részletben- megalvás Anyunál Sopron városában
Éljen és viruljon a C.F. ( Civ.Fid.)
No meg viruljon a puha léptekkel, harapdálósan közelgő tavasz.( Ajánlom Áprily Lajost)
Amúgy a fotózás költészet+ festés - Nemde ? ( ami kerúlndő az a mázolás)
Van egy kitűnő-sajnos alig fellelhető konyvecske : dr.Thirring Gusztáv: Sopron és a magyar Alpok.
Nekem az 1911-es kiadás van meg, családi órökség.Egy zsebkönyv formátum.
A Dóm templommal szembeni Antikváriust ajánlom.
Ez csak Városszalónak kapcsán ugrott be ( amit a RG megtartott volna fegyverrel, hiszen elfoglalták 1921-ben, ezek a jó hazafiak és talpig férfiak.)
Üdv,
Franszoá

tacsifoto   2013. március 02.

A Thirring könyv nekem is megvolt (szintén családi örökség) aztán én balga valakinek kölcsönadtam és nem került vissza. Az 1980-as évek végén, amikor már azért lehetett nyugatra menni, ebből a könyvből vezettem gyalogtúrát a Rozália hegységben. Minden turistajel ugyanolyan volt, mint a 100 évvel ezelőtti. Az enyém gót betűs, német változat, de kiizzadtam a gót betűket. A turaleírás vége felé azt írja Thirring: most már igyekezni kell, hogy délután 4 órára Savanyúkútra érjünk, mert akkor érkezik be a bécsi vonat, és az ivócsarnok előtti téren kezdődik a térzene. Jót derültünk ezen, és mit gondolsz, mikor megérkeztünk a csarnok elé mit gondolsz, mi fogadott bennünket? Természetesen térzene.
Hát ennyire kéne őrizni a hagyományokat. A Rozália hegység gerincén végig érintetlenül megvannak a történelmi Magyarország határkövei, sőt nagy becsben vannak tartva.

tacsifoto   2013. március 02.

Ja és annak az antikváriusnak kuncsaftja vagyok, de sajnos nincs meg neki, pedig évek óta a nyakára járok.

franszoá   2013. március 02.

Szuper !
Döbbenetes !
Azért mégiscsak kultúrnép ez a germán ?
Van egy rossz hírem : tavaly láttam nála egy szépet (nem gótikust) de gondolom valaki megtalálta (aki nem te voltál - sajnos )
Sebaj, jön még kutyára teherautó !
Majd legfeljebb beírod mi kell - én meg megnézem benne.
Üdv.

Ja és meg fogom nézni azokat a határköveket, remélem már nem sokat kell aludni addig.

tacsifoto   2013. március 02.

franszoá: aranyos vagy, de három éve már nem vállalok túravezetést. Nem mintha attól félnék, hogy eltévedek, de szuflával nem bírom már. Marad a fotózás, aztán ha már z sem lesz, akkor jöhetnek az emlékek.... Megbeszéltük a túratársaimmal, ha már végleg nem bírjuk, kiülönk a Deák térre (esős idő esetén a Kisdeákba) valaki feldob egy túratervet, és a kijelölt személynek elméletben végig kell vezetni a társaságot, minden érintett pontról tudnia kel mi az, milyen emelkedők következnek, mennyi ideig tart stb. Csak úgy, mint az életben.... Az is lehet, hogy elkeveredünk, de sebaj, este hazatalálunk.

tacsifoto   2013. március 02.

Ja és még valami: nem hivatásos túravezető vagyok, hanem sport és hobbi..A becsületes szakmám teljesen más.

franszoá   2013. március 02.

Én meg még az se vagyok !

( De sehonnai bitang ember se.)

tacsifoto   2013. március 02.

Nem gondolom, hogy aki nem természetjáró, az sehonnai. Sőt! Azt mondják, kétféle ember van: természetjárók és a többi ember.

franszoá   2013. március 02.

Ez halmazelmélet és a szingularitási pontja a következő:
Kétféle ember van.
Az egyik kétfelé osztja az emberiséget, a másik nem.
Szerintem csillagos ötös, nem ?
Engem Vas tanár Úr tanított matekra (Pufi bácsi, aki pufók volt, különc és nagy turista.Mint egy kis járógép.Na meg motyogott, az érthetetleneségig.Ha valaki hiányzot dolgozatiráskor az automata egyest tudhatott magáénak, azt még a lányok se tudták kibőgni- Pufi bácsi kemény volt mint egy római legionárius.Isten nyugosztalja odafönn.)
Apropos, feltettem a Hajógyári sziget - képeimet, de Hadrianust vagy a palotáját nem fogod látni rajta csak más egyebeket !

tacsifoto   2013. március 03.

Köszi, meg fogom nézni.

A különféle halmazok össze is függenek egymással, hiszen bármi korlátlan számú halmaz része lehet egy időben.

franszoá   2013. március 03.

Vissza kettővel:
Azért természetjáró - az vagyok.-
Természetesen !
A türavezetőkre pedig felnézek.

A versidézet "csak úgy" jutott eszembe, bár ez elég feminin szokás.
(Még mielőtt lecsapnád a szervát : nem tartanak és tartom magam femininnek.)

tacsifoto   2013. március 04.

franszoá: rám valószínűleg le kéne nézned:))))

Nem tartalak sem ennek, sem annak, nem is gondolkodtam ezen, hisz azt sem tudom, ki vagy:) Azt látom, hogy hatalmas a műszaki érdeklődésed, el tudom képzelni, hogy valamiféle mérnökember vagy. Sajnálom, hogy kamu nem ér rá mostanában, ő remek partner lenne ebben, prímán tud cáfolni és igazolni. Én sajna csak egy földhözragadt tintanyaló vagyok, vagyis csak voltam, mert már asse....
Jót beszélgetni bárkivel lehet, teljesen mindegy, hogy férfi, vagy nő az illető.....

Kedvencnek jelölték
Albumokban