_
Bükkös
  • 2016. aug. 08.
  • 477
  • 27
  • 4
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Óbánya-bükkös.A bükkfát tekintik az egyik legfigyelemreméltóbb és legfenségesebb fafajtának, mely nélkülözhetetlen egy igazán szép tájkép kialakításához
A bükkfa mérete

A bükkfa átlagos magassága 24 méter, de egyes példányok elérhetik a 30 méteren felüli magasságot is. A törzs átmérője 60-90 cm. A bükkfa általában egyenesen nő természetes élőhelyén, a többi fa lombkoronája fölé magasodik, hogy több napfényhez jusson. Ellenben, ha napos helyen van, törzse rövid marad, az elágazások alacsonyan kezdődnek. A bükk gyökerei meglehetősen nagyok és erősek.



A bükkfa kérge és ágai

A bükk (különösen az amerikai bükk) egyik egyedi és vonzó jellemzője, hogy kérge feltűnően sima és fényes, és az is marad, még akkor is, amikor a fa már öreg. Ez a kiemelkedő tulajdonsága kétségtelenül nagy segítségünkre van a bükk azonosításában. De éppen ez az, ami sebezhetővé teszi, mivel a sima, fényes kéreg arra csábítja az embereket, hogy belevéssék nevüket. Ez rontja a fa szépségét, hajlamossá teszi őt a gombás megbetegedésekre, és védtelenné a rovarok pusztításával szemben. A bükk kérgének színe világosszürke, vagy kékesszürke. A gallyak karcsúk, zegzugos hajtásokat hoznak, a rügyek hosszúak, hegyesek és pikkelyesek, általában a gallyak elágazásainál helyezkednek el.A bükk levelei

A bükkfa levelei általában ovális alakúak, élük rendszerint enyhén hullámos, nyelük rövid. Az erek végénél a levelek széle fogazott. A bükk levelei 4-10 cm szélesek, 5-15 cm hosszúak, az ágakon kétoldalt szórtan állnak. Színük sötétzöld, de ősszel elsárgulnak, vagy megbarnulnak. Ez megint egy olyan tulajdonság, mely megkönnyíti a bükk felismerését.



A bükk virága és gyümölcse

A bükkfa virágai kicsik, színük sárgászöld. A fa akkor virágzik, amikor a levelek kibontakoznak a rügyekből. A virágok hím- vagy nőivarúak. A nőivarúak párban találhatók, szélük vöröses színű. A hímivarúak sárga színűek, és kora tavasszal nyílnak. Beporzás után háromélű gyümölcsök fejlődnek ki, ezek vagy egyenként, vagy csoportosan jelennek meg, egy tüskés héjban (kupacs). A héj kiszárad, majd kihasad, ezáltal kiengedi a gyümölcsöt. Ezek az ehető gyümölcsök 10-15 mm hosszúak, bükkmakknak, vagy makkocskának nevezzük őket.
Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban