_
Zajlik az élet,,,
  • 2016. máj. 24.
  • 697
  • 32
  • 13
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Pécs,Széchenyi tér. Széchenyi tér nyugati oldalán található az eklektikus stílusú, impozáns látványt nyújtó pécsi Megyeházának épülete. 1897-ben épült. Lábazata kővágószöllősi vörös homokkő. A térre néző homlokzata a tér többi épületénél jóval díszesebb. Kerámia díszítései a Zsolnay-gyárban készültek. Az épület teteje 1954-ben leégett, egyszerűbb kiképzéssel, korábbi kupolája nélkül állították helyre. Sarkon:Lóránt-palota (Széchenyi tér 2.

Lóránt-palota
Az épület helyén a török időkben is állt ház, majd a 18. században manzárdtetős ház épült, melyet Patkányvár (Rattenburg) néven gúnyoltak. 1882-ben ezt lebontották, és ekkor épült a háromemeletes romantikus ház, melyet a legtöbb útikönyv szerint az 1863-ban elhunyt Ludwig Förster tervezett. A ház házasság útján Dr. Lőwy Lipót tulajdona lett, aki 1903-ban Dr. Lóránt Lipótra magyarosított, az ő nevét viseli a Lóránt-palota, melyet régebben Lőwy-palotának is szoktak hívni. Az épületben 1961 óta gyógyszertár üzemel.

Irgalmasrendiek temploma 1727–1731 között épült. Az egyhajós, dongaboltozatos templom, melynek szentélye egyenes záródású, korábban a kapucinusoké volt. 1795-ben az irgalmasrend kapta meg és 1887–1891 között átalakították Kirstein Ágost tervei szerint. Eklektikus stílusú homlokzata akkor kapta mai formáját. Az emeleti részt attika díszíti, a homlokzaton íves záródású fülkében elhelyezett Mária-szobrot Kis György készítette. A templom belsejét 1908-ban újították meg. Intarziás faoltárai kivételes művészi értéket képviselnek. Az olasz barokk főoltárkép Szent Sebestyén vértanúságát ábrázolja. A freskókat Graits Endre festette 1908-ban. Az irgalmasrend megalapítója, Istenes Szent János domborművét Mayer Ede szobrászművész, az orgonát a pécsi Angster-gyár készítette. A templom nyugati oldalán négyzetes kápolna van. A falakon néhány címeres, feliratos sírkő utal a templom alatti kriptára, ennek bejárata azonban nem ismert.
-------------
Bajkó Ferenc
A reprezentatív Széchenyi tér déli oldalán található a belvárosi plébánia másik temploma, amelyet a kapucinus szerzetesek építettek. A kapucinusokat Radonay Mátyás Ignác püspök hívta a városba 1698-ban, rendházuk és templomuk telkét Visa János kanonok adományozta nekik. Barokk templomukat 1727 és 31 között építették fel Szent Sebestyén tiszteletére, majd 1734-ben sekrestyével bővítették. Rendházukat 1731-ben kezdték el építeni. 1744-ben tűzvész martaléka lett a kis templom, de hamarosan eredeti formájában készült el, csupán egy kórussal gyarapodott. 1787-ben II. József császár feloszlatta a kapucinusokat is, közel száz éves után Pécsett is megüresedett a rendházuk és templomuk.

Helyüket a betegápolás szolgálatát áldozatosan végző Irgalmas rend vette át 1796-tól. Az Istenes Szent Jánosról elnevezett irgalmasok pécsi konventjét Krautszak János molnár és tímármester alapította, ő hívta a szerzeteseket a városba, telepítette le őket és ugyan csak Krautszak hozta létre első kórházukat is. A templomot egyelőre változatlan formában hagyták, és védőszentje is Szent Sebestyén maradt. 1809-ben tornyot építettek az északi homlokzat elé, majd 1887 és 91 között a Millenniumra is készülve eklektikus stílusban átépítették a Széchenyi tér felőli főhomlokzatát, de a belső tér berendezésével együtt változatlan maradt. Az átépítést Kirstein Ágoston tervezte. A kórházat 1859-ben kibővítették.

1950-ben az irgalmasokat száműzték az államosított kórház falai közül, s csak a templomban tevékenykedhettek, majd később feloszlatták a rendet. 1990-ben visszakapták a rendházat, a kórházban pedig ismét végezhettek gyógyító tevékenységet. Az irgalmas rend a történelem során Egerben, Vácott, Pécsett, Pápán és Budán működtetett gyógyszertárat, valamennyit 1950-ben zárattak be. A pécsi Gránátalma patika, amely a templom melletti, emeletes épületben működik ismét, 1996-ban került vissza az irgalmas rend kezelésébe.

Krémusz   2016. május 24.

Szépek a színek, fények, a felhők is!
És, hogy te miket tudsz!
:)

Rolling   2016. május 24.

Köszönöm.A régi képeimhez is írtam,mert érdekel az építészet,,gondolom még másokat is,ezért ha rákerestem,bemásolom.Lehetőleg olyat,ami kevésbé ismert.

H1N1   2016. május 25.

Nagyszerű információk, ezekkel együtt másként nézi az ember a képeket!
A hétvégén én is itt voltam és sok mindent végigjártam és fotóztam, rendezés után teszem fel az albumba

Rolling   2016. május 25.

Örülök,hogy megnézted a szépséges Pécset és tetszett az infó is.

Chromcsi   2016. május 25.

Jó kis életkép! Én is szeretem olvasni az infókat! Köszönet érte.

Rolling   2016. május 25.

Örülök,hogy tetszik és kicsit elidőztél.

irenne56   2016. május 25.

Ne fájdítsd a szívemet! :-)))) Szívesen ott lennék! :-))
Gyönyörű a fotó és gazdag az információ! :-))

Rolling   2016. május 25.

Egykor,képeidet nézve a városról én is vágytam,álmodoztam.Lám,teljesült.Érdemes lesz visszatérned,sok szép ,új élmény vár.Köszönöm,hogy benéztél.

irenne56   2016. május 25.

Rolling, megfordult a kocka, a képeid által most én vágyom és álmodozom, de ami késik, nem múlik, visszatérünk! :-)
Köszönöm kedvességed! :-)

Rolling   2016. május 25.

Addig is őrizd a szép emlékeidet Pécsről.

Rolling   2016. május 29.

Bele törődünk,hogy betonon élünk,sétálunk,,könnyebb a tisztítása. Télen ,nyáron se megy tönkre mint a fű.A nem létező fákról se hullik a levél,,igaz,árnyék is csak módjával.A Széchenyi téren még jó,mert 2 oldalon fák ,padok.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban