_
Munkálatok közben,,,
  • 2014. máj. 02.
  • 1696
  • 36
  • 6
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
https://www.youtube.com/watch?v=xqJlvzbFgQk
1875-1882 között Ybl Miklós tervei alapján épült fel a Várkert Bazár neoreneszánsz kertépítészeti együttese, amely méltó keretet adott a Várhegy végének és az angolparkká alakított kerteknek. Ybl a középkori előzményeket is belefoglalta nagyívű kompozíciójába (kortinafalak, Vízhordó lépcső, várfalak), kialakítva ezzel a palotába történő feljutás útvonalait. Az együttes északi végét a Testőrségi Palota, déli végét pedig bérházak zárták le. Ezek az építkezések a Palota, a Duna-part és a kertek egyedülállóan koherens, bejárható egységét teremtették meg. A folyópart ezen szakasza a rakparti villamos vonalának kiépítéséig sétatér és park volt, amely a Várkert Bazárról kapta a nevét. Az eredetileg gépháznak épült Várkert Kioszk előtt 1896-ban állították fel Ybl Miklós szobrát, a tér azóta viseli a nevét.

A II. világháború után az erődrendszer minél teljesebb rekonstrukciója érdekében elbontották a kortinafalak környezetében álló, összeköttetést biztosító lépcsőtornyokat és pavilonokat, megszüntetve ezzel a közlekedési útvonalakat. A Várkert Bazár együttesét 1957-1961 között állították helyre Borsos László és Kacziba Ferenc tervei szerint, amelynek során lebontották az Északi Pavilon hátsó részét és újjáépítették a Dunai zárófal ülőfülkés szakaszát. A korábbi tervekben még a Vízi-rondella rekonstrukciója és a Bazár egy részének bontása is szerepelt, ám ez végül nem valósult meg. 1961-ben a legendássá vált Budai Ifjúsági parkot alakították ki a Várkert Bazár teraszain. Az épületegyüttes nem bírta az óriási tömeg által generált lökésszerű forgalmat, életveszélyessé vált, így 1981-ben bezárták. Azóta a lakóházakból is kiköltöztek, az épületegyüttes üresen áll és rohamosan pusztul.

Tervelőzmények

Építés ideje: 1875-1879 (1880)
Építész: Ybl Miklós

Helyreállítások, átalakítások:

II. Világháború utáni helyreállítás és átalakítás: Borsos László és Kacziba Ferenc – KÖZTI, 1958-1961
Ifjúsági Parkká alakítás: Kéry Zoltán – KÖZTI, 1969
Rekonstrukciós és hasznosítási javaslat (tanulmányterv): Mányi István - KÖZTI, 1991
Várbazár Északi (lépcső) pavilon rekonstrukciója (építési engedélyezési terv): Potzner Ferenc – KÖZTI, 1998. június
Északi pavilon rekonstrukciója (kiviteli terv): Potzner Ferenc – KÖZTI, 1998. december
Ybl Miklós tér és a Budavári Palota közötti gyalogos útvonal visszaállítása (építési engedélyezési terv): Potzner Ferenc – KÖZTI, 2008
Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban