_
grave look
 • 2010. okt. 19.
 • 690
 • 9
 • 9
 • beágyazás
  XL L M S XS
  px
  HTML
  URL
 • jelentem

enyim   2010. október 21.

Vau! ŐŐŐŐŐ, vagyis leopárd:-)

tacsifoto   2010. október 22.

Az előbb hülyeséget írtam. Eredetileg jaguárt akartam írni, csak elbambultam.

Vagy mégis leopárd?

pauljavor   2010. október 22.

A jaguár hasonlít a leopárdhoz, ám robusztusabb testfelépítésű, és nagyobb foltok díszítik bundáját. Feje szögletesebb, rövidebb, végtagjai zömökebbek. Elterjedt Dél- és Közép-Amerika esőerdeiben, mocsaraiban, magashegységeiben. Rendszerint vizes élőhelyek közelében él.

A párduc és a leopárd egy és ugyanaz a faj.

Tény, hogy a „párduc” a macskafélék családjának számos faját magába foglalja. Észak-Amerikában a párduc szó a pumára vonatkozik és Dél-Amerikában a jaguárra. Ám világszinten a párduc a leopárd egy másik elnevezése. A korai természettudósok a leopárdokat és a párducokat nem színük, hanem farkuk hossza alapján különböztették meg – a párducoknak hosszabb a farkuk, mint a leopárdoknak.

A fekete párduc melanózisos leopárd. Ezt a mutációt a fekete pigment (eumelanin) túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez merőben fekete bundát eredményez, habár a feketepárduc pettyei bizonyos részeken még kivehetők, mivel a pigmentek mennyisége eltérő a mintázatban és a fekete alapszínben. Fehér párducok is vannak.

pauljavor   2010. október 22.

persze, minden nap megsimogatom a házőrző cicámat :)

Regulus   2010. október 22.

Az igazi és tanulságos hozzászólás pauljavortól olvastam. (De ha én ilyent részletességgel írnék le valamit, - legalábbis a keresztvízet szednék le rólam.)
Annyit megkockáztatok, hogy a szövegből kimaradt, hogy Afrikában is él a faj, ott leopárdnak hívják.

pauljavor   2010. október 25.

Még így sem teljes a hozzászólás ;) biztos, ami felraktam a címkék közé az összes verziót...

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban