_
02 Tátralátó
  • 2016. dec. 14.
  • 429
  • 10
  • 6
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: Panasonic DMC-FZ200
Fókusztáv: 47.4mm
Rekesz: f/4.0
Zársebesség: 1/1300
ISO: 100
Készült: 2016. dec. 13. 14:31
Kevesebb
Több

olzsi   2016. december 23.

Nem. A Macskalyuk közvetlen a Somoskő vára mögött van és a másik képen látható valamelyest.

konfartibi   2016. december 23.

Úgy van, igazad van! Pár hónapja voltunk ott a családdal, még albumot is tettem fel róla ide, csak rosszul lőttem be a helyét.
Kedvenc vidékeim egyike a Medves-vidék.
Nem akarok itt fórumot nyitni, de tudtad hogy (az egyetlen) visszacsatolt terület? Salgó vára, Somoskő falu, és a teljes fennsík visszacsatolása jószerivel egy orvosnak köszönhető, (Dr. Krepuska Géza) 1924-ben adták vissza.

olzsi   2016. december 23.

Nekem hazai "pálya" a Karancs-Medves tájegység, de egyben nagy kedvenc is. Harmincéves teljesítménytúrázó háttérrel van összehasonlítási alapom és a hazai öt legszebb tájegységek között van. A Somoskőújfalu és kistérségének visszacsatolása hazánkhoz és ezen belül Krepuska doktor szerepe ismert általam, de újabban megemlékezések is történnek és már az országos médiákban is hallottam említést erről a jelentős eseményről. Egyébként kíváncsi lettem, hogy hol élsz családoddal egyetemben? Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok: baráti üdvözlettel: László

konfartibi   2016. december 23.

Ha teljesítménytúrázol akkor a Karancs-Medves túrán biztosan találkoztunk már, én a 35-ön szoktam indulni.
Ezen kívül nem sokat teljesítménytúrázok, inkább mozgalmazni szoktam, Országos kéktúra, Rákóczi-túrák, RP-DDK, a Kohász kék az egyik nagy kedvencem, azt még egyszer végig szeretném járni a közeljövőben. (Salgótarján-Ózd, két albumot csináltam róla a nyáron)
Az OKT-t már kétszer bejártam, szerintem az első háromban van a Medves-vidék.
A második a Zemplén, számomra harmadik a Bükk.
Salgótarjánhoz a gyerekkor miatt vonzódom, a '80-as években minden nyáron és szilveszterkor egy-egy hetet a Gedőc-tetői TIT üdülőben töltöttünk, nagyapám a Bács megyei TIT elnöke volt. Már akkoriban bejártuk a környéket, futottunk csehszlovák határőrök elől is, (mint minden valamirevaló 'tarjáni, legalább egyszer...:-) )
Kecskeméti vagyok egyébként, de gyakran járok fel 'Tarjánba. Gubola úr jó ismerősöm, egykori NMTSz vezető.

Dr. Krepuska Géza szerepéről Fritsch Gyula könyvében olvastam bővebben, majd Angyal Eszter doktorijával lett teljes a kép, amely a Somoskői vár alatti Petőfi-kunyhóban van kitéve.

konfartibi   2016. december 23.

Bocsánat, a Kohász Salgótarján-Ózd-Diósgyőr teljes hosszában, kb 130km-en.
Csodaszép túra, Magyarország legelhagyatottabb vidékén.
Jellemző rá hogy Járdánházánál még azért is felírnak mert belépsz Magyarország legnagyobb összefüggő erdőségébe, és ha elvesznél később megtaláljanak. (Dobronya-tanyánál)

Kedvencnek jelölték
Albumokban