_
fejek
  • 2019. febr. 20.
  • 191
  • 5
  • 5
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 1963 óta működött a Steindl Imre utca 8. számú épületben. Az épület 1860 körül, a kiegyezés előtti időkben épülhetett. Az akkori budapesti utcajegyzék szerint az Árpád utca 8. szám alatt. Az épület külső homlokzatát és annak díszítő elemeit egy korábbi felújítás során eltávolították. A fellelhető dokumentumok alapján az épületet a kezdetektől középületként hasznosították. A II. világháború idején úgynevezett sárga „csillagos ház” volt, majd a világégést követően a ház, illetve a háztömb 1956-ig a „kormányzati negyed” szerves részévé vált. Az épületben működött Révai József népművelési miniszter titkársága. A háztömb egyik házának pincéjéből át lehetett jutni a másik épületbe, a pincében található alagútrendszer pedig összeköttetésben állt a Parlamenttel.
Valamint itt van Rákosi atombunkerének főlejárata is. A házon belüli tíz méter magas betontömb több emelet mélységbe vezet a föld alá, 283 lépcsőfok a célállomás, és ott van az a lift, ami a maga idejében Európa leggyorsabb liftjének számított.
Gyártó: FUJIFILM FinePix S2980
Fókusztáv: 5mm
Rekesz: f/3.1
Zársebesség: 1/100
ISO: 64
Készült: 2019. febr. 11. 11:53
Kevesebb
Több

Hermi   2019. február 20.

Ezek az oszlopok vajon meddig bírják még???

nevetnijo   2019. február 20.

Remélhetőleg bírják még egy kis ideig, nem esik senkinek a fejére. Korábban már a szomszédos ház lakói bejelentést is tettek az áldatlan állapotok miatt. Mikor ott jártam pár munkást láttam. Azt olvastam, hogy először szállodát akartak, de most már irodaházat terveznek.

Hermi   2019. február 21.

Érdekes, rettegett épület ez... A sors furcsa fintora lenne, ha szálloda lenne azok után, hogy sárga csillagos ház volt, nem...?

Hermi   2019. február 22.

Szerintem is... Bár ha belegondolok, bármi lehet, csak a 40-es, 50-es évek funkciója ne jöjjön vissza...:(

Kedvencnek jelölték
Albumokban