_
emlékek ablakai
  • 2015. ápr. 12.
  • 537
  • 19
  • 16
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: FUJIFILM FinePix S2980
Fókusztáv: 8.9mm
Rekesz: f/3.8
Zársebesség: 1/150
ISO: 64
Készült: 2015. ápr. 11. 16:13
Kevesebb
Több

Hermi   2015. április 12.

A tükröződésekkel együtt: remek!!

nevetnijo   2015. április 13.

Hermi, köszönöm és örülök ha tetszik! Egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök, hogy ilyen szépen felújították az épületet, kialakították az emlékhelyet. Nekem ez így kicsit túl steril. Nem adja vissza azt a varázst, érzést, mikor még nem újították fel.
http://indafoto.hu/nevetnijo/image/13486793-cb1c97f6/user
http://indafoto.hu/nevetnijo/image/13486847-89434cc5/user

Hermi   2015. április 13.

Úgy érzed, hogy a kissé lepusztultság jobban illene az emlékhelyhez? Várd ki a végét, amilyen munkákat ma csinálnak, lehet, hogy hamarosan már nem lesz ilyen steril... Mint a Várbazár...

nevetnijo   2015. április 14.

A mai kor mesterei, ha egyáltalán megilleti ez a szó őket, sajnos nagyon hanyag munkát végeznek. Persze tisztelet a kivételnek. Nem is a lepusztultságra gondolok, hanem legalább a lakást, ahol lakott József Attila és családja meghagyhatták volna. Persze látjuk fényképeken, elolvassuk az emlékezéseket, de ha a valóságban is látjuk ezt, nagyobb hatással van az emberre. Legalább is én így gondolom. Van Fahidi Évának - holokauszt túlélő - egy könyve: Anima Rerum - A Dolgok Lelke. Ő így emlékszik vissza , mikor 59 év után először látogatja meg a lágert Auschwitz-Birkenauban.
"A találkozás megdöbbentő volt. Amit láttam, nem érintett meg. ...
Birkenauban a levegő kellemes és tiszta volt, a táj teljesen ismeretlenné vált, ... béke és nyugalom honolt mindenütt. .... A tájkép egyik végén, mint egy barokk kertben, romok: a felrobbantott krematórium omladéka.
Soha nem voltam itt.
Arra gondoltam, hogy ha nekem, aki itt éltem meg a legmegrázóbb eseményeket, melyek egész sorsomat befolyásolják és lidércnyomásként ülik meg lelkemet amíg élek, ennyire nem mond semmit ez a helyszín és nem adja vissza azt, ami itt valóban történt, akkor egy "outsidernek" mit tud nyújtani? Hogyan lehet ma elmondani, elmagyarázni, megmutatni, éreztetni, átadni azt, ami Auschwitzban, Birkenauban hatvan évvel ezelőtt történt?"

Hermi   2015. április 14.

Megdöbbentő, megrázó Fahidi Éva írása, de most értem meg igazán, hogy miért mondtad az emlékhelyre, hogy steril... Azt hiszem, mindannyian voltunk már így, akár jó, akár rossz emlék fűzött egy helyhez, évekkel később ismét látva már nem volt ugyanaz...
Egy ilyen döbbenetes helyhez, mint Birkenau, biztosan nem egy barokk kert látványa, a béke és a nyugalom emléke kötődött a túlélőben...

nevetnijo   2015. április 14.

Hermi, köszönöm hogy elolvastad a kicsit hosszúra sikeredett hozzászólásomat. Valamint azt is, hogy mit is akartam érzékeltetni azzal, hogy az egyik szemem sír.

Hermi   2015. április 14.

Igen, értem és meg is értem:-) De úgy látszik, hogy szükségem volt erre az idézetre, hogy megértsem, mert a felszínes gondolataimba elsőre nem jutott el, köszönöm!

mammaróza   2015. április 15.

Évike! Visszalapozgattam a József Attilás fotóidat, így kerültem ide, és végigolvastam a kommentjeiteket! Nem a fotóhoz, inkább a h.sz-hez: gyereklánykényt apukám adott egy könyvet, hogy olvassam el! (már nem emlékszem, talán kölcsön kaphatta, mert később nem találtam a könyvet) A birkennaiui haláltáborról szólt!! Érdekes módon ha meghallom, hogy Auschwitz, nem borzadok úgy meg, mint a Birkenau szó hallatán!

nevetnijo   2015. április 15.

Hermi, ezzel az idézettel tudtam érzékelni, hogy mit éreztem, mikor a felújított emlékhelyet megláttam. Még annyi adalékot, hogy a ház teljesen üres, a volt lakókat elköltöztették, gondolom kaptak másik lakást. Hogy ide visszaköltözhetnek, vagy új lakók lesznek, vagy egyáltalán lesznek-e lakók, azt nem tudom. Így igazán meghagyhatták volna a költő lakhelyét olyannak amilyen volt.

nevetnijo   2015. április 15.

Évi, lehet azért, mert esetleg abban a könyvben Birkenau volt kiemelve, ehhez kötőd a könyvben olvasott borzalmakat. Az auschwitzi tábor három fő táborból és 40-50 kisebb táborból állt. Birkenau volt a fő megsemmisítő hely.

iiilona   2015. április 16.

Évi, lehet, hogy mindenkik házat, felújították, ahol lakot József Attila? Tudod miért kérdezem, hiszen gyermekkorában rengeteget költöztek.
És megjegyzem, olvasva a h-szólásokat, hogy hasonlóan gondolom, mint Te. Nem is választhattál volna találóbb idézetet az érzéseid kifejezésére. A szegényes lakás még nem jelenti azt, hogy omoljon a fal, de patika se legyen.

anna schwelung   2015. április 16.

Én 3 és 4 évvel ezelőtt ott jártam a Költészet napi ünnepségen, láthatjátok az album 1. oldalán. Akkor igazi ferencvárosi hangulata volt az egyébként lepusztult, jórészt kilakoltatott emberek lakásaiból és emlékszobából álló háznak.
http://indafoto.hu/anna_schwelung/kolteszet_napja_2011_2012/page/1
Az idén áprilisban már több beharangozót hallottam kedvenc rádióműsoromban (RádióQ) Fiala János és a polgármester beszélgetései során. Akkor elhatároztam, hogy nélkülem zajlik az esemény (nyilván nem érzékelték a hiányomat) ugyanis csak egy nagy kirakatpolitikának lehettem volna tanúja. Jó volt a szimatom. Hiszen mint megtudhattuk a papból lett miniszter vagdosott nagy büszkeséggel háromszínű szalagot, miután jókora késéssel szirénázó Audijával méltóztatott megérkezni. Ha azonban valaki elkiáltaná magát, "EU-s pénz ugorj ki!" , összeroskadna az épület. Alább olvasható, hogy népünk ellensége az EU, 674 millió forintot adott erre a felújításra.
http://www.ferencvaros.hu/index0.php?name=hir_150411_jaeh

Hermi   2015. április 17.

Egy szóval sem mondta, hogy "nem leszünk gyarmat"? Igaz, akkor a pénz sem jönne, ezt csak halkan lehet mondani...
Mire mennénk az EU pénze nélkül, ha már egy emlékhelyet sem képes ez az ország saját erőből felújítani...?

nevetnijo   2015. április 17.

Hermi, sajnos nem képes az ország, mert saját zsebbe csordogál a pénz, és nem az ország érdekeit tartják szem előtt. :((((

nevetnijo   2015. április 17.

Anna, teljesen megértelek. Nem hiszem, hogy polgármester ezen kijelentése valóra fog válni: "Reméljük, hogy a hely zarándokhellyé válik, ahol mindenki megtalálhatja a maga József Attiláját" Ehhez pedig már nem is találok szavakat: "...majd a jelenlévők 20-as csoportokban megtekinthették azt, miközben elkezdődött a "József Attila álma" állófogadás sült libacombbal és kuglóffal."

nevetnijo   2015. április 17.

iiilona, igen, sok helyen lakott, és vidéken is. Nincs információm arról, hogy a többit felújítják-e. Nem tartom valószínűnek, sok EU-s pénz kellene hozzá!

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban