_
Szabadság híd
  • 2011. jún. 16.
  • 561
  • 11
  • 8
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem

Leicapress   2011. június 17.

Nem, csak szeretem az analóg technikát. Ma már szinte csak digivel készítek képet, de a kocsiban van egy Canonet QL17-es távmérős, filmes gépem (Balla Demeteré volt) és időként azt is használom. Az analóg technika visszatartja az embert a pazarló, átgondolatlan képkészítéstől, de ezt már sikerült a digitálisra is többé-kevésbé átültetnem.
Miért? Miből gondoltad ezt?

N.Gyuree   2011. június 17.

Értem. Onnan gondoltam, hogy nincs exifed a képek alatt, azt hittem, hogy scannelt diáról van. Másrészt olvastam valahol, hogy TwinRenivel (? nem emlékszem pontosan, az állatkertes sorozatnál rémlik valami) volt valamilyen analógos dolog... Egyébként a filmes nem-pazarlás tényleg egy olyan dolog, amit meg lehetne próbálni mindenkinek, nekem is már egyre jobbak a "mutatóim", és nem lövök el egy képet csak azért, mert "majd megnézem a gépen".

Leicapress   2011. június 17.

Akkor ezt jól csinálod. Alapvetően minden képet meg kell komponálni. Közben úgyis letisztul, mi működik, mi tetszik. Csökken a felesleges fotók száma
Az exif azért hiányzik, mert a keretezést, feliratozást egy sablonfájl tartalmazza, abba húzom bele a fotót, és ez a sablonfájl nem rendelkezik exif adatokkal. Lehet, bár több munkával járna, hogy ezt követően vissza kéne az egészet keretestül, feliratostul a fotófájlba húzni (PS-ről beszélünk) és így meglenne az exif.

N.Gyuree   2011. június 17.

Jaa... Én épp ezen gondolkodtam, hogy hogy lehetne megcsinálni, hogy az alsó meg a felső szegélyt autómatikusan tegye rá, de figyelje azt is, hogy ha 16:9-hez oldalarányú a kép, ha 4:3.hoz, ha 4:2-höz, ha álló, ha fekvő. De nem jöttem rá. Bár ha elveszi az exifet, akkor maradok a ctrl-alt-c-nél... :D

Leicapress   2011. június 17.

Hát én minden képarányhoz elkészítettem a keretformát, és oda csak áthúzom a fotót. Gyors, de az exifről le kell mondani. Tulajdonképpen miért fontos az exif?

N.Gyuree   2011. június 17.

Értem. Személy szerint abból tanulok, nekem azért jó, ha látom :)

Leicapress   2011. június 17.

Értem. Bár szerintem meg tudod saccolni, hogy egy kép milyen záridővel vagy rekesszel készült ránézésre is, nem?
Én időnként arra vagyok kíváncsi, hogy milyen géppel készítették a fotót, de ennek sincs nagy jelentősége. Sőt, igazából kihívás egy fotózásra kevésbé alkalmas géppel képet készíteni. Valahol a fotóművészet ellentétes irányt képvisel a technikai fejlődéssel, a camera obscura a legegyszerűbb eszközként is azt hírdeti, hogy lehet jó képet készíteni egy "megbütykölt gyufásskatulyával", lásd Tarjáni Antal képei (http://www.facebook.com/media/albums/?id=1462923728) vagy faterphoto, stb.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban