_
Kápolna
  • 2014. szept. 14.
  • 407
  • 41
  • 10
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Forrás: Rolling segítségével:http://www.palkonya.hu/muemlekek
A PALKONYAI SZŐLŐHEGYI SZENT BERTALAN KÁPOLNA


… Somogyi Tibor szőlőtermesztő és borász birtokán épült fel 2006-2007-ben, szőlőmunkások számára, szolgálva menedékül és tájékozódásul. E kicsiny kis kápolna természetes anyagokból készült: helyi terméskőből, kézi vetésű téglából, méhviasz falszigeteléssel, égetett agyagcserép fedéssel, mészhabarcs vakolathímekkel. Az épület helyének és tengelyének kitűzése is hagyományos középkori módszerekkel történt: pálcás (radiesztéziai) helymeghatározással.



A kápolnát augusztus 24.-re, Szent Bertalan napjára tájoltuk: ekkor a felkelő nap sugarai megvilágítják a szentélyt és benne Szent Bertalan képét, hozzásegítve bennünket is a megvilágosodáshoz: a bennünk lévő bertalanság megtalálásához. Ahogyan a beteg test is gyógyítható az akupunktúrás vagy akupresszúrás pontok kezelésével, úgy a térkép e kicsiny kis pontja reményeink szerint hozzájárul a haza teste, a Kárpát-medence feltámasztásához, rendeltetésszerű működtetéséhez.

Köszönet illeti ezért elsősorban az építtetőt, Somogyi Tibort. Szolgáljon tette jó példával. Köszönet továbbá az adományozóknak, közöttük a palkonyaiaknak is. Köszönjük munkáját Somlósi Lajos radiesztétának, Somogyi Győző festőművésznek, Pap János kőmívesnek, Doszpot István ácsnak és Fajtai Sándor bádogosmesternek. A vakolathímek kivitelezésében többek között Kiss György restaurátor, Major Judit kerámikus, Foster Hanna és a tervező vettek részt. A bútorok és a szentélyajtó Hajda Gy. Zsigmond alkotásai. A képíró ábrázoláshoz Pap Gábor művészettörténész és Molnár V. József tanácsai adtak segítséget. Köszönetet mondunk bábáskodó segítségéért, szervezőmunkájáért és a kápolna állandó, jelenben is folyó szeretgetéséért Becker Leonórának. A kápolna tervezője: Grátz Antal építészmérnök és munkatársa Nagy Zoltán.
Gyártó: NIKON CORPORATION NIKON D5200
Fókusztáv: 18mm
Rekesz: f/16.0
Zársebesség: 1/400
ISO: 160
Készült: 2014. aug. 31. 15:52
Kevesebb
Több

Krémusz   2014. szeptember 14.

Kis kápolna a szőlőhegy tetején Palkonyán.

Rolling   2014. szeptember 19.

Nagyon szép a fehér vakolt falaival a régi vakolathímeket idéző díszítéseivel/ természetesen szőlő) és terméskő lábazatával.Öröm látni,hogy őrzik a hagyományt.Kitűnő ellenfényes.

Krémusz   2014. szeptember 19.

Köszönöm szépen sansovino, Ilona, Nyugtalan, Rolling!

Krémusz   2014. szeptember 19.

Kedves Rolling! Külön köszönet Neked a kutató munkáért! :)

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban